4 min. čitanja

Greenpeace prosvjeduje ispred sjedišta INA-e: “Ivana D - 2 godine nebrige”

Greenpeace prosvjeduje ispred sjedišta INA-e: “Ivana D - 2 godine nebrige”
Foto: Nevio Smajić

ZAGREB - Rano jutros aktivisti Greenpeacea projicirali su svjetlosne poruke na zgradu INA-e u Zagrebu povodom dvogodišnjice potonuća plinske platforme Ivana D u vodama sjevernog Jadrana. “Ivana D - 2 godine nebrige”, “Plinašima profit, Jadranu otpad”, “INA i Vlado RH, što se čeka?”, “Počistite za sobom!” neke su od poruka koje je Greenpeace odaslao INA-i i Vladi.

- Samo dva mjeseca prije havarije na Ivani D bila je inspekcija koja je utvrdila da je sve u redu, a kako je u redu, vidjeli smo prije točno dvije godine kad je Ivana D završila na dnu mora. Zato smo odmah pozvali INA-u i Vladu da temeljito ispitaju sve odobalne plinske platforme na Jadranu - izjavila je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj.

Foto: Nevio Smajić

- Prema našim informacijama, postoji i Rješenje Državnog inspektorata iz rujna 2021. kojim su, između ostalog, naložene i ‘sanacija bušotine i uklanjanje konstrukcijske platforme eksploatacijskog odobalnog objekta IVANA D s morskog dna u roku od godine dana’, što se dosad nije dogodilo - dodaje Andrić.

Istraživanje javnog mnijenja, koje je za Greenpeace provela agencija Promocija plus, pokazuje da više od 70% hrvatskih građana smatra kako Ivanu D treba ukloniti s dna Jadranskog mora.

Foto: Nevio Smajić

- Tražimo da se mjesto havarije trajno osigura od mogućih posljedica po okoliš i klimu, a potonula konstrukcija ukloni s morskog dna. Istovremeno odbacujemo kao ciničnu i bezobzirnu ideju da se 500 tona željeza ostavi na dnu Jadrana kao umjetni greben, jer tobože doprinosi zaštiti bioraznolikosti. Znači li to da se i preostalih devetnaest platformi planira oboriti na dno na kraju radnog vijeka pa da i tamo cvate morski život? - pita se Andrić te zaključuje kako INA, uz blagoslov Vlade, očito nesmetano ulaže u nove bušotine dok nonšalantno štedi na uklanjanju svog otpada iz Jadrana.

Greenpeace poziva nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na veću transparentnost u istraživanju slučaja Ivane D. Naime, nadležno ministarstvo istragu je pokrenulo još u siječnju 2021. godine, a informacije o tome kako je došlo do havarije i što se konkretno poduzima dolaze na kapaljku i to uglavnom tek na inzistiranje zainteresirane javnosti.

Foto: Nevio Smajić

U Greenpeaceu naglašavaju da i EU i Hrvatska moraju napraviti hitan otklon od fosilnih goriva, uključujući i plin. Fosilni plin nije ni zelen ni čist niti je tranzicijsko gorivo, nego ubojica klime. Hrvatska ima golem potencijal za korištenje obnovljivih izvora energije, pogotovo sunčeve energije i pogotovo na Jadranu, a nju ne koristimo ni jedan posto”, podsjeća Andrić, te još jednom poziva Vladu, premijera Plenkovića i ministra Filipovića da konačno otkriju jadransko sunce, a plin ostave u duboko u zemlji i daleko u prošlosti.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Greenpeace: Što to curi iz potonule plinske platforme Ivane D? | | Morski HR
ŠIBENIK - Aktivisti-ronioci zabilježili su alarmantnu pojavu na mjestu potonuća platforme Ivana D na sjevernom Jadranu. Na video snimkama, koje je na svom poznatom jedrenjaku Rainbow Warrior u
VIDEO: INA dostavila neovisna izvješća ministarstvu o platformi Ivana D – I dalje tvrde da nema rizika od onečišćenja | | Morski HR
Iz INA-e su priopćili kako su, sukladno zakonskom okviru, Povjerenstvu za istragu velike nesreće na plinskoj platformi Ivana D koje je osnovalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dostavili
INA odgovorila Greenpeaceu: “Nema propuštanja plina s platforme Ivana D!” | | Morski HR
Hrvatska naftna kompanija INA reagirala je na Greenpeaceove tvrdnje o mjehurićima plina iz potonule platforme Ivana D. Tvrde da su ti mjehurići - prirodna pojava. INA-ino priopćenje prenosimo u
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.