2 min. čitanja

Što će ustvari Schengen i euro donijeti istarskom turizmu

Što će ustvari Schengen i euro donijeti istarskom turizmu
Foto: Boris Kačan

Hrvatska će imati višestruku korist od odluke o proširenju šengenskog prostora pa tako i kada je o turizmu riječ. Višesatna čekanja na graničnim prijelazima postat će prošlost, a uvođenje eura turistima će olakšati boravak u našoj zemlji. Naravno, onima koji se koriste tom valutom, a upravo je takvih najviše. Osobito u Istri.

Na vrhuncu sezone, za vrijeme nesnosnih vrućina i stotinjak tisuća automobila prođe kroz granične prijelaze u Istri. Nepregledne bi kolone uskoro trebale biti prošlost.

- Dobra stvar. Neće biti dugih kolona, bit će slobodan prolazak - komentira turist iz Austrije.

- Prošle sam godine skoro 12 sati putovao od Pule do Kopra... To je bila katastrofa - kaže turist iz Slovenije.

Neće biti zaustavljanja, pokazivanja dokumenata, ali sigurnost putnika ostaje zajamčena.

- To znači da ćemo imati kompenzacijske mjere koje će biti "po dubini" gdje ćemo vršiti određene radnje - kaže Loris Kozlevac, načelnik Sektora granične policije PU istarske.

- Jedan dio će raditi prekogranični kriminalitet, dio će raditi na poslovima nezakonitih migracija - dodaje.

Prije sezone bit će dovršeni i radovi na proširenju mosta na Kaštelu, pa će i to ubrzati promet. No drugi most, na susjednom prijelazu Plovaniji, zasad ostaje isti.

- Mi smo se svi nadali da će ti mostovi biti riješeni jer dva kampera i jedan bicikl ne mogu proći. To su nemogući uvjeti - kaže Urban Cerar, vlasnik hotela u Plovaniji.

Osim smanjivanja gužvi, turiste bi trebalo razveseliti i uvođenje eura. Barem njih 90 %, koliko ih u Istru dolazi iz zemalja s tom valutom.

- Gosti koji dolaze na dnevnoj bazi ili samo preko vikenda ne mijenjaju novac, tako da će nama to puno olakšati jer prije smo ih morali slati na mjenjačnice, a sada ćemo svi imati istu valutu - kaže Federica Ukušić, vlasnica kampa u Funtani.

Dok uklanjanje graničnih kontrola Austrijanku Moniku posebno veseli jer će češće dolaziti u Istru, uvođenjem eura - nije oduševljena.

- Meni uvođenje eura u Hrvatskoj nije nimalo zanimljivo jer cijene će sigurno skočiti, sve će poskupjeti - kaže.

- Tu moramo biti vrlo oprezni zato što smo s nekim cijenama prilično na gornjoj granici i mislim da će onda u trenutku imati lakši izračun i komparaciju o tome što je kod njih doma i što se plaća kod nas - napominje direktor TZ-a Istarske županije Denis Ivošević.

Svi obećavaju - cijene će podizati samo u skladu s inflacijom. A i to već nije malo. No ako prate kvalitetu usluge - nitko neće zamjeriti, piše HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.