5 min. čitanja

Štete od orkanske bure u Dalmaciji

Štete od orkanske bure u Dalmaciji
Foto: Crometeo / Vatrogasci 193 / Facebook

Tijekom subote olujni vjetar koji je zahvatio područje više županija uzrokovao je brojne štete, a nekoliko osoba je ozlijeđeno i medicinski zbrinuto. Županijski centri 112 zaprimili su veliki broj dojava o posljedicama nevremena te o svim zaprimljenim dojavama obavještavali nadležne službe koje u nekim mjestima i dalje rade na otklanjanju posljedica nevremena. Većina kvarova na elektroenergetskim sustavima je otklonjena, a dio se nastavlja otklanjati danas, javlja HRT.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je u nedjelju crveno upozorenje za dalmatinsko područje i Velebitski kanal zbog jake bure, koja bi mogla dosegnuti brzinu do 130 kilometara na sat.

DHMZ izdao upozorenje: “Ne idite na put ako ne morate”
Crvni meteoalarm zbog jake, ponegdje i olujne bure, i dalje je na snazi za najveći dio Jadrana. Udari bure i sjevernog vjetra 35-60, ponegdje i do 80 čvorova. More ponegdje 5 na otvorenome moguće i 6 i to uglavnom na južnom i srednjem Jadranu. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu

Upozorenje je na snazi u sjevernoj, srednjoj i južnoj Dalmaciji te na području Velebitskog kanala, a DHMZ upozorava na jaku do vrlo jaku, a mjestimice i olujnu buru.

Poslijepodne će malo oslabjeti, a tijekom noći ponovno pojačati. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 kilometara na sat), istaknuli su iz DHMZ-a.

Mjestimice olujni udari bure i sjevernog vjetra mogu se očekivati na Kvarneru i na zapadnoj obali Istre, zbog čega je za ta područja izdan narančasti meteoalarm.

Upozorenja su na snazi nakon što je jučer diljem zemlje zabilježen jak vjetar, a najjači udari zabilježeni su u Splitu, gdje je izmjerena najveća brzina vjetra od 153 kilometra na sat, objavio je DHMZ na Twitteru.

Žestoko nevrijeme u Splitu

Tijekom večeri i noći na području županije jaka bura je uzrokovala probleme u gradu Splitu i županiji. Županijski centar 112 Split zaprimio je preko 200 poziva građana, a većina je bila s područja grada Splita.

Oštećena su brojna vozila, vjetar je rušio stabla, lomio grane, nekolicina kontejnera je završila na prometnicama. Došlo je do nestanka električne energije u dijelovima grada Splita (Duilovo, Žnjan Pazigrad) te na području Kaštel Kambelovaca, Vrsina, Prapatnice, Ljubitovice. Većina kvarova je sanirana.

Brza cesta Solin-Klis je bila zatvorena za sav promet od 20:00 do 00:13 zbog olujnih udara bure. Ulica Domovinskog rata u Splitu od križanja sa Solinskom ulicom do križanja sa Dubrovačkom ulicom, od 19:00 do 01:25 bila je zatvorena za sav promet jer je vjetar sa obližnjeg gradilišta nanosio stvari i građevinski materijal po prometnici.

Splitski su vatrogasci u noći sa subote na nedjelju intervenirali više od 40 puta zbog jakog vjetra koji je lomio stabla i grane, prijetio da otrgne limove s krovova ali i zbog nekoliko požara, izvijestili su jutros iz Javne vatrogasne postrojbe Split.

- Naše intervencije su se uglavnom odnosile na uklanjanje slomljenih grana koja su padala na tlo ali i na vozila od kojih je nekoliko oštećeno, rekao je zapovjednik splitske javne vatrogasne postrojbe Mario Mikas.

Nekoliko intervencija, dodao je, bilo je i na uklanjanju limova s krovišta kojim je zbog vjetra prijetio pad na tlo i ugrožavanje sigurnosti prolaznika.

U Ulici Domovinskog rata vjetar je raznosio materijal odložen u kontejner te je to ugrožavalo promet vozila i prolazak pješak u toj ulici, a zabilježena je i jedna intervencija na gašenju požara na krovištu.

Zadarska županija

ŽC 112 Zadar zaprimio je tijekom večeri i protekle noći više dojava građana koje su se odnosile na otežano odvijanje prometa, požar u polju u mjestu Vrana, nestanke električne energije, srušen telefonski i električni stup u mjestu Pristeg.

Šibensko-kninska županija

Jak vjetar koji je jučer u popodnevnim i noćnim satima zahvatio područje županije uzrokovao je oštećenje krova stambenog objekta, oštećenje el. mreže (Šibenik, Vrpolje, Primošten), rušenje stabala na prometnice, prevrtanje plovila na suhom vezu i otežano gašenje požara otvorenog prostora (Zablaće) o čemu je Županijski centar 112 Šibenik obavijestio nadležne službe.

Prilikom pada stabla, ozlijeđena je jedna osoba te je medicinski zbrinuta.

Dubrovačko-neretvanska županija

Zbog jakog vjetra Most dr. Franje Tuđmana bio je zatvoren za promet do 00:30 sati. ŽC 112 Dubrovnik zaprimio je tijekom noći više dojava građana o granju i kamenju na cestama. Zaprimljena je i dojava da je vjetar podigao dvije plastične ploče sa krova zgrade. O svemu su obaviještene nadležne službe.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Orkanska bura na splitskoj Matejuški porazbacala brodove
Orkanska bura na području Splita napravila je veliku štetu. Tijekom noći na području grada oštećeni su brojni objekti, automobili, elektroenergetska infrastruktura, krovovi, a oštećenja su zabilježena i na brodovima. Tako su i vlasnike brodova na Matejuški jutros dočekali neugodni prizori,…
U noći sa subote na nedjelju splitski vatrogasci intervenirali više od 40 puta
Splitski vatrogasci su u noći sa subote na nedjelju odradili preko 40 intervencija zbog jakog vjetra koji je lomio stabla i grane, prijetio odnijeti limove s krovova, ali i zbog nekoliko požara. - Naše intervencije su se uglavnom odnosile na uklanjanje slomljenih grana koja su padala na tlo
U Splitu lakše ozlijeđen dječak
Zbog olujnog vjetra na širem splitskom području jedno je dijete lakše ozlijeđeno nakon što je zbog bure na njega pala klupa na kojoj je sjedio, oštećena su brojna vozila na koja su padale grane sa stabala, a zatvoreno je i nekoliko cesta. Prva ‘žrtva’ olujnog vjetra u Splitu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.