2 min. čitanja

DHMZ izdao upozorenje: "Ne idite na put ako ne morate"

DHMZ izdao upozorenje: "Ne idite na put ako ne morate"
Foto: Davor Strenja

Crvni meteoalarm zbog jake, ponegdje i olujne bure, i dalje je na snazi za najveći dio Jadrana. Udari bure i sjevernog vjetra 35-60, ponegdje i do 80 čvorova. More ponegdje 5 na otvorenome moguće i 6 i to uglavnom na južnom i srednjem Jadranu.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su:

  • trajektne linije: Prapratno- Sobra, Prizna-Žigljen;
  • katamaranske linije: Korčila-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Mali Lošinj - Cres - Rijeka i Novalja - Rab - Rijeka;
  • brodska linija Komiža-Biševo.

Trajekt na liniji Brestova-Porozina ne prevozi autobuse i teretna vozila iznad 3t nosivosti.

Trajekt na liniji Split-Vis danas će iz luke Split za luku Vis isploviti u 19:30 sati (umjesto u 19:00 sati), izvještava Hrvatski autoklub.

Upozorenje DHMZ-a: "Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima"

- Zbog olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima, koji su se već ili će se tek generirati, upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila - poručuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda u upozorenju za nedjelju 5. veljače.

- Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Budite spremni i na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom - poručuju iz DHMZ-a.

Na Dinari -14 °C, na Mosoru -10 °C. Bura brzine 155 km/h

U većem dijelu Dalmacije nedjelja je osvanula uz pretežno sunčano vrijeme, posebno na obali i otocima, dok nešto više naoblake ima na području Zagore. Minimalne temperature kretale su se uglavnom od -5 do 0 °C u Zagori te od 1 do 4 °C na obali i otocima.

Najhladnije postaje bile su Dinara-Sinjal s -14.7 °C te Mosor-Veliki Kabal s -10.3 °C, dok su najtoplije Komiža, Hvar i Supetar s 4 °C.

Noć i jutro obilježila je olujna, na udare i orkanska bura. Najjači udar vjetra izmjeren je u Splitu oko 22 sata i iznosio je 155 km/h, sa srednjom brzinom vjetra od 97 km/h. Podsjetimo, najjači udar bure ikad u Splitu bio je 176.5 km/h, izmjeren 23. veljače 2019. u 2 sata ujutro.

Ostatak dana očekuje nas pretežno sunčano vrijeme uz umjerenu do jaku, a mjestimice i olujnu buru i tramontanu. Maksimalne temperature kretat će se uglavnom između 5 i 8 °C.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.