1 min. čitanja

Sretan rođendan - svake 4. godine! Evo koliko osoba u Hrvatskoj rođendan slavi 29. veljače

Sretan rođendan - svake 4. godine! Evo koliko osoba u Hrvatskoj rođendan slavi 29. veljače
Foto: Pexels

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku i oprema popisu stanovništva iz 2021. godine 29. veljače rođendanske će svjećice u Hrvatskoj puhati 2,399 osoba!

Prije nepuna dva mjeseca uplovili smo u 2024. godinu, koja je malo posebnija jer je, naime, prijestupna. Vjerojatno svi znaju zašto prijestupna godina uopće postoji, no podsjetit ćemo se. Zemlji treba 365,25 dana da obiđe Sunce i kad ne bismo svake četiri godine dodavali taj jedan dan, s vremenom se kalendarska godina više ne bi poklapala sa Zemljinom rotacijom. To znači da bi se datumi počeli pomicati unatrag i nakon određenog vremena došlo bi do pomaka godišnjih doba. Zato je odlučeno da se tomu jedinomu mjesecu ženskog roda, a ujedno i najkraćemu u godini, svake četiri godine doda 29. dan.

- U potrazi za rođenima na ovaj datum prošetali smo kroz podatke čak unatrag četrdeset godina, odnosno sve do 1984., i vidjeli da je otad do danas prijestupna godina s najviše živorođenih na dan 29. veljače bila 1988., kada se rodilo njih 202, a najmanje ih je bilo 2020., kada je na taj datum živorođeno ukupno 66 beba - navode iz Državnog zavoda za statistiku.

Što se spola tiče tog datuma podjednako se rađaju i djevojčice i dječaci, iako je ukupno gledajući unutar tih promatranih deset prijestupnih godina živorođeno više dječaka.

Svima koji danas slave rođendan od srca ga i čestitamo te poručujemo da u njemu uživaju jer idući je - tek za četiri godine!

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.