2 min. čitanja

Sredozemna medvjedica i mladunče pronašli svoje mjesto ispred Muzeja grada Šibenika

Sredozemna medvjedica i mladunče pronašli svoje mjesto ispred Muzeja grada Šibenika
Foto: Grad Šibenik

ŠIBENIK – Skulptura  „Mediteranska medvjedica i mladunče“ autora Denisa Kraškovića, akademskog kipara, kao rezultat „Bebivitine“  kampanje „Umjetnost života“ predstavljena je i službeno primopredana  danas ispred dvorane za povremene izložbe Muzeja grada Šibenika.

Nova muzejska akvizicija nazvana je „Mediteranska medvjedica i mladunče a, kako je objasnila Anita Travčić, kustosica Muzeja grada Šibenika,  rezultat je projekta nazvanog „Umjetnost života“ kojega je pokrenula „Bebivita“, poznata kompanija i marka dječjih prehrambenih proizvoda.

– Pod motom „Vaša ljubav stvorila je život, a vaša mudrost stvorit će umjetnost“  spomenuta tvrtka prikupljala je poruke roditelja – želje, nade i mudrosti kao zalog djeci za budućnost.  Prikupljeno je više od tisuću poruka koje su bile  vodilja i inspiracija akademskom kiparu Denisu Kraškoviću. Pretočio ih je u skulpturu sredozemne medvjedice koja otpušta svoje mladunče u svijet. Skulptura u sebi idejno i likovno sažima sve ono što majčinstvo jest, a to je ljubav, briga, nježnost, sigurnost i sloboda -istaknula je kustosica Travčić dodavši kako Kraškovićevo djelo odašilje optimizam i veselje veličajući plemeniti roditeljski odgoj i majčinsku ljubav, a zamišljena je kao interaktivna skulptura namijenjena djeci za penjanje i istraživanje.

Da za donaciju ovog umjetničkog djela „Bebivita“ nije mogla pronaći bolji grad,  niti bolje mjesto poručio je, pak, Paško Rakić, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Foto: Grad Šibenik

– Osim što je izuzetno zanimljiva,  skulpturu „Mediteranska medvjedica i mladunče“ nazvao bih i istraživačkim dječjim igralom i svojevrsnim putokazom za posjet Muzeju grada Šibenika.  „Bebivita“,  kao društveno odgovorna kompanija, donaciju  je namijenila gradu Šibeniku,  a boljeg grada za to nije mogla izabrati s obzirom na njegov atribut Grada – prijatelja djece i šest desetljeća dugu tradiciju Međunarodnog dječjeg festivala. Osim toga, medvjedici je mjesto uz more, a umjetničkom djelu je najprirodnije mjesto unutar ili ispred muzeja. U našem slučaju pomirena su oba uvjeta – konstatirao je Rakić proglasivši skulpturu i službeno prisutnom u Šibeniku.

“Medvjedica i mladunče”  je tako prešla  u trajno vlasništvo Muzeja grada Šibenika koji će  rad čuvati kao pokretno kulturno dobro ispred dvorane za povremene izložbe.

– Na tom mjestu svi će skulpturu moći vidjeti i dotaknuti,  pa stoga pozivam sve Šibenčane,   a najviše roditelje i  djecu, da posjete Muzej i  ožive jedinstveno umjetničko djelo koje funkcionira u dodiru s prolaznikom. Cilj nam je da naš Muzej bude muzej za sve, a sam grad Šibenik – grad muzej koji se ponosi svojom povijesnom ostavštinom, ali i stalno obogaćuje suvremenim umjetničkim djelima – rekao je na kulturnom događaju Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.