2 min. čitanja

Divljaci na Lošinju odrezali ruku skulpture posvećene ženi pomorca

Divljaci na Lošinju odrezali ruku skulpture posvećene ženi pomorca
Foto: Foto: TZ Lošinj / Zrinka Ettinger Starčić

MALI LOŠINJ - Prije tek nešto više od dva i pol mjeseca postavljen spomenik "Addio" na rtu Anuncijata na Čikatu ovih je dana teško oštećen.

Nepoznati je počinitelj, ili više njih, u nedjelju odrezao skulpturi uzdignutu ruku u kojoj je maramica ("facolić"), što simbolizira ženin pozdrav pomorcu koji odlazi na daleka mora, a i glava skulpture je nakrivljena, piše portal Otoci.net.

Foto: TZ Lošinj

Policija pregledava snimke nadzornih kamera

S autoricom Zvonimirom Obad sada Lošinjski muzej dogovara način popravka štete, a u međuvremenu slučaj istražuje policija, pregledavajući i snimke obližnjih nadzornih kamera, te su pozvani javiti se svi koji znaju nešto o ovom oštećenju.

- Sasvim je sigurno da je potpuno nepoznavanje lokalne povijesti i kulturne baštine te neukost ljudi/pojedinca dovela do pokušaja uništavanja brončane skulpture 'Addio'.

Netko je pokušao skulpturu srušiti, a možda i ukrasti, ali su samo odrezali ruku. Očito su spriječeni u naumu da je sruše i tako u cijelosti unište. Uvijek je bilo vandala i bit će ih uvijek. Naprosto neki ljudi žele uništiti i devastirati nešto bez razloga", rekla je Zrinka Ettinger Starčić, ravnateljica Lošinjskog muzeja.

Bojan Purić

PROČITAJTE JOŠ:

ADDIO Na Lošinju postavljena prva skulptura posvećena ženama pomoraca
MALI LOŠINJ - Svaki lošinjski brod, kad bi isplovio iz luke za daleko putovanje, pristao bi u jednoj od najljepših lošinjskih uvala. Riječ je o uvali Čikat kod crkvice Annunziata gdje bi se posada iskrcala te u crkvici s obiteljima izmolila krunicu (ruzarij) prije rastanka. Kao simbol tradicije, al…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.