2 min. čitanja

Spomen na 53 žrtve pobijene na otoku Daksi

Spomen na 53 žrtve pobijene na otoku Daksi
Foto: Morski HR / DNŽ

DAKSA – U spomen na 53 žrtve pogubljene na Daksi 25. i 26. listopada 1944. godine, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, sa suradnicima danas su položili vijenac i zapalili svijeću kod spomen križa na tome otočiću.

Zbog epidemioloških razloga broj sudionika na današnjoj komemoraciji je bio manji nego inače pa su počast stradalima odali i predstavnici Grada Dubrovnika, članovi obitelji žrtava i organizatori komemoracije – Udruga Daksa 1944./45 te franjevci iz Franjevačkog samostana Male Braće Dubrovnik.

U svojoj izjavi za medije povodom ove komemoracije župan Nikola Dobroslavić je istaknuo kako je današnja komemoracija žrtvama važna jer nas podsjeća koliko su totalitarni režimi bili loši.

– Na današnji dan 1944. godine pogubljene su 53 žrtve, bez suda i mogućnosti obrane. Totalitarni režimi, u ovom slučaju komunistički, neminovno, zbog svoje prirode rezultiraju zločinima i zato moramo kazati NE bilo kojem obliku totalitarizma – kazao je župan.

Pokolj na Daksi

Nakon ulaska partizanskih postrojbi u Dubrovnik, partizani su na otoku Daksi likvidirali 53 istaknuta građanina, civila Hrvata, bez ikakvog suđenja. Ekshumacijom i DNK analizom utvrđen je identitet 18 osoba, dok je 35 ostalo nepoznato, a također je utvrđen i pravi broj žrtava jer se do ekshumacije sigurno znalo za 35 žrtava. Žrtve s otočića Dakse, napokon su 19. lipnja 2010. godine dostojno su pokopane.

Veća grupa uhićenih je prevežena na otok u noći sa 23. na 24. listopada 1944. godine, i smještena u staroj samostanskoj crkvi. Potom su jedan po jedan izvođeni “u šetnju”, svlačeni, mučeni i ubijani. Pretežni dio pobijeni, ubijen je hicima iz oružja kalibra 9 mm (pištoljski kalibar) u potiljak; svi su bili bosi i bez odjeće.

Komunisti su 29. listopada 1944. po cijelom gradu Dubrovniku polijepili letke, koji su bili sastavljeni u vidu presude koju je (navodno) 26. listopada 1944. “u ime naroda Jugoslavije” donijelo “Sudsko vijeće Vojnog suda Komande Južno-dalmatinskog područja”. Na letku su istaknuta imena 36 osoba koje su komunisti “osudili” (danas se zna da nikakvog suđenja nije bilo) na smrt strijeljanjem. Braća franjevci, čiji je subrat otac Marijan Blažić također jedan od smaknutih, skinuli su letak i sačuvali ga.

Premda su još 1944. godine bila objavljena imena većine pobijenih, komunističke vlasti nisu nikad dopustile da rodbina dostojno pokopa pobijene, čak nije otkrivena ni točna lokacija grupnih grobova.

Makar je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku otvorilo 2004. godine spis u povodu ovih događaja, te su saslušani razni svjedoci, nisu utvrđeni sudionici ovog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

UKLETI OTOK ISPRED DUBROVNIKA – Raj kojeg nitko ne želi
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.