2 min. čitanja

Splitski ugostitelji opiru se odlukama gradske vlasti - Najavljuju otkaze

Splitski ugostitelji opiru se odlukama gradske vlasti - Najavljuju otkaze
Foto: Pixabay/Ilustracija

SPLIT - Splitske vlasti trude se uvesti red među ugostitelje. Cilj je ustvari gradske prostore i kulturnu baštinu osloboditi od svega što tamo ne pripada. Naravno, otpor postoji. Ugostitelji su počeli sastavljati popis ugroženih radnih mjesta i najavljuju otkaze.

Prema novim odlukama o komunalnom redu, u staroj jezgri već nakon Nove godine uklanja se velik broj štekata i terasa ili se one smanjuju.

- Prema prijedlogu, ugostiteljskim objektima u strogom centru grada zabranjuje se da imaju "ljuljačke, kauče, klupe, fotelje i slično". Na nekim se lokacijama smanjuje i dosadašnja površina terasa. Objekti brze prehrane u centru grada ne mogu imati stolove i stolice na javnoj površini - stoji u prijedlogu Odluke o komunalnom redu.

ZATVARANJE ŠTEKATA? Mi kao Mediteran tradicionalno živimo na ulici, ovako se ruši naš identitet”
Ako nova odluka o komunalnom redu u Splitu stupi na snagu 1. siječnja 2023., velik broj splitskih ugostitelja ili će ostati bez štekata, odnosno terasa ili će one biti smanjene. Prijedlog odluke nalazi se u javnom savjetovanju, a komentirala ga je predsjednica udruženja ugostitelja pri HGK J…

I još je mnogo zabrana kojima se uvodi red u Splitu. Gradske vlasti ističu da će na većini trgova osloboditi skrivenu i ugroženu kulturnu baštinu. Ugostitelji ne misle tako.

- Ova odluka, što se tiče ugostitelja nije nimalo u duhu poduzetništva i razvoja grada - poručila je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostitelja, HGK.

I to nije sve. U gradu su odlučili od Nove godine povisiti poreze za male iznajmljivače, i to drastično. Paušal, koji je 300 kuna po krevetu u povijesnoj jezgri, ubuduće će iznositi 1500 kuna ili 200 eura. Reakciju nije trebalo dugo čekati.

- Grad ništa ne daje, a traži namete od iznajmljivača. Nije ovo prvi namet koji grad nameće iznajmljivačima, da ne govorim o komunalnim troškovima. Ono čega se osobno bojim je da ćemo ući u sivo tržište, da će mnogi raditi na crno, a nema dovoljno inspekcija da se to kontrolira - rekla je Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

S obzirom na odnos snaga u splitskom Gradskom vijeću, sve će odluke vjerojatno glatko proći pa se iznajmljivači, sa svojim argumentima, spremaju doći na iduću sjednicu. Jednako ogorčeni ugostitelji već sutra najavljuju okupljanje. Uputit će gradu popis ugroženih radnih mjesta i mogućih otkaza, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.