2 min. čitanja

Špilja Pijavica kod Senja, skriveni speleološki fenomen

Špilja Pijavica kod Senja, skriveni speleološki fenomen
Foto: HRT / Screenshot

SENJ – Svjetski je poznata Modra špilja na otoku Biševu, također i ona na otoku Capriju u Italiji, no malo tko zna da špilja s efektom modrila postoji i nedaleko Senja, javlja HRT.

Hrvoje Bezjak, Lucijan Španić, Filip Samaržija – Zele i njihovi prijatelji Jadranka i Nino gotovo su zaljubljeni u modru morsku špilju Pijavicu. S dječjim entuzijazmom žele ju pokazati Hrvatskoj, Europi i svijetu. Riječ je o zaista skrivenom speleološkom fenomenu, 50-ak metara od Jadranske magistrale kojom putuju tisuće i tisuće turista u potrazi za prirodnim atrakcijama i neznajući da prolaze pored jedne baš takve.

Lucijan Španić kazao je da se radi o fenomenu i da su u Europi tri takve špilje – Capri, Biševo i ona nedaleko od Senja. Svaki dan prolazi pored Pijavice i žao mu je što je već godinama zatrpana. Sve je počelo još dok su odrastali. Lucijan Španić prisjeća se da su on, brat i susjedi često bili na moru, ronili, veslali, hodali po stijenama – pa niti danas ne mogu dalje od mora. Danas su to mladi ljudi koji žele više, bolji život, a svojoj djeci djetinjstvo u čistoj, nedirnutoj prirodi u kakvoj su i sami odrastali. Stoga su se pokrenuli.

Filip Samaržija – Zele kaže da su se okupili kako bi očistili špilju od materijal kojega je u špilju donijelo more i oborinske vode. Zanimala ih je i prošlost špilje koja ima ulaz i s morske i s kopnene strane. Otkrivena je 1914. godine. Prvi ju je istraživao geolog Stjepan Vuksan, rekao je Samaržija – Zele. Na nju se potom zaboravilo, dok speleolog Vlado Božić nije krenuo u istraživanje. Špilja je 1985. godine bila u stanju kao i prije, ali je 1994. zasuta građevinskim materijalom. Bila je potpuno zatvorena, ali je snaga mora i podzemnih voda učinila svoje.

Hrvoje Bezjak često obilazi špilju i prati promjene. I dok špilju u Biševu godišnje posjeti i više od 50 000 turista, špilju Pijavicu obilazi tek petoro. Bezjak napominje da je prije 30 godina bilo 3,4 metra od površine mora do dna i to sada žele vratiti.

– Mi smo kao djeca dolazili ovdje i plivali, skakali, zaronili, ušli unutra, kazao je i dodaje kako sada nasuti materijal izvlače i sami, ali velike stijene ne mogu.

Za čišćenje prolaza i vraćanje špilje u prvobitno stanje, treba više od dobre volje. Bezjak smatra da se u vezi s tim trebaju pobrinuti i država, grad, udruge i volonteri kako bi se špilja vratila u prvobitni položaj. Bezjak i prijatelji svjesni su da će teško bez europskih fondova realizirati svoj san. Sa svima žele podijeliti ljepotu jutarnjih sati kada sunčeve zrake prodiru kroz otvor špilje, reflektiraju se o dno i osvjetljavaju je modrom bojom.

Željka Lopac Purković/MORE/HRT

PROČITAJTE JOŠ:

Modra špilja: Za uređenje 27 milijuna europskih kuna
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.