2 min. čitanja

Speleolozi očistili creske špilje i jame od otpada – Pogledajte što su našli

Speleolozi očistili creske špilje i jame od otpada – Pogledajte što su našli
Foto: Instagram/Speleološka udruga “Estavela”

CRES – U sklopu inicijative Čisto podzemlje četiri speleološke udruge su uz pomoć volontera tijekom subote očistili creske špilje iz kojih su izvukli 6 kubika nagomilanog otpada.

U akciji je sudjelovalo 29 volontera iz četiri speleološke udruge – SU Estavela iz Kastva, SK “Ozren Lukić”, SO “Željezničar” i SO “Velebit” iz Zagreba, te troje Crešana. Tijekom akcije izvađeno je otprilike šest kubika otpada iz četiri jame, te još oko 3-4 kubika iz starog boksitnog kopa u mjestu Dragozetići.

U planu je bilo i čišćenje zagađene Špilje Spomenik u blizini mjesta Beli, no volonteri su po dolasku ostali ugodno iznenađeni jer je špilja već bila očišćena.

Međutim prizor na koji su vrijedni volonteri naletjeli u jami Frižider neugodno ih je iznenadio. Osim već standardnih životinjskih ostataka, iz nje su izvučene veće količine opasnog otpada – ambalaže poljoprivrednih sredstava, pesticida i fungicida.

Foto: Instagram/Speleološka udruga “Estavela”

Takav kemijski otpad u podzemlju opasan je, kako za životinjski svijet u podzemlju (npr. za šišmiše i isopodne rakove koji žive u ovoj jami), tako i za sav živi svijet u okolici jer se otrovne kemikalije ispiru u podzemne vode i dolaze do izvora i mora.

Poseban izazov bilo je čišćenje napuštenog boksitnog kopa u selu Dragozetići, koji je već neko vrijeme ilegalno odlagalište otpada, a koje je bilo nemoguće očistiti u jednoj akciji. Radi se o raznom kućanskom otpadu, namještaju, strvinama i sl.

Ilegalni deponiji truju izvore pitke vode

Najopasnija ilegalna odlagališta otpada su ona u krškom podneblju, koje čuva 70% zaliha pitke vode u Hrvatskoj te su dom za 40% hrvatskih endemskih životinja. Pa ipak krška područja kriju na stotine divljih deponija otpada, u kojima speleolozi najčešće pronalaze plastičnu ambalažu, i to onu u kojoj su se nalazile razne kemikalije, pesticidi i slični otrovi.

Foto: Instagram/Speleološka udruga “Estavela”

Bacanjem smeća u podzemlje izravno ugrožavamo jedinstveni životinjski svijet krškog podzemlja, ali i izvore pitke vode čime dovodimo u rizik naše zdravlje. Zahvaljujući ovoj akciji otok Cres je postao zelen na karti Inicijative Čistog podzemlja, no speleolozi strahuju da bi buduća istraživanja špilja i jama mogla donijeti nove zagađene točkice na karti otoka.

Zbog toga speleolozi okupljeni u Inicijativu Čisto podzemlje od 2015. organiziraju i financiraju akcije čišćenja speleoloških objekata te predavanja za javnost o važnosti očuvanja krša. U suradnji s državnim institucijama utječu na politiku zaštite krškog podzemlja, a za svoj rad dobili su nekoliko domaćih i međunarodnih priznanja. Svjetlo na kraju tunela je informacija da je Čisto podzemlje od 2019. godine dio nacionalnog srednjoškolskog kurikuluma.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.