3 min. čitanja

HGSS objavio detalje potrage za nestalim ocem i sinom na Krku – Dan ranije spašavali “planinara u japankama”

HGSS objavio detalje potrage za nestalim ocem i sinom na Krku – Dan ranije spašavali “planinara u japankama”
Foto: HGSS Stanica Rijeka /Facebook

RIJEKA – Riječki HGSS tijekom vikenda je odradio dvije vrlo zahtjevne akcije spašavanja, među kojima je bila i potraga za nestalim ocem i maloljetnim sinom koji su na dasci za veslanje odlučili prijeći put od Klenovice do otoka Krka, i to po buri.

Jučer je uspješno okončana akcija traganja i spašavanja za ocem i maloljetnim sinom koji su dan ranije nestali u krčkom akvatoriju. Članovi riječkog HGSS-a izvijestili su na svojoj Facebook stranici o tijeku akcije, u koju su se uključili odmah nakon dojave koja je stigla oko 10:50.

Foto: HGSS Stanica Rijeka/Facebook
Foto: HGSS Stanica Rijeka/Facebook

– Pri zaprimanju poziva saznajemo da su ranijom pretragom obalnog područja službenici Lučke kapetanije u uvali Smokva južno od Vrbnika pronašli veslo i dasku. Položaj pronađene opreme indicirao je da je ista svjesno izvučena na obalu, što je upućivalo da se unesrećeni potencijalno nalaze na otoku. Odmah po pozivu na teren izlazi 18 članova HGSS stanice Rijeka s 5 interventnih i Quad vozilom te 2 potražna psa. Obzirom da se radi o vrlo nepristupačnom i strmom terenu i obzirom na veliko područje pretrage u traganje su mobilizirani i dodatni resursi, vanjski suradnik (vodič potražnih pasa) s potražnim psom, te je pokrenuta potraga iz zraka helikopterom HRZ-a, koji je upućen iz vojne baze Divulje zajedno sa tročlanom ekipom dežurnih letača spašavatelja HGSS-a – opisali su tijek potrage riječki HGSS-ovci.

Nestali otac i sin pronađeni su oko 15 sati iznad uvale Smokva u dobrom zdravstvenom stanju i sposobni za samostalno kretanje. Ocu koji nije imao obuću, dane su gojzerice, nakon čega su se zajedno s članovima HGSS-a uputili do najbliže brodicom pristupačne uvale, gdje je unesrećene preuzela brodica Lučke kapetanije, odakle su transportirani u Novi Vinodolski te predani vozilima Hitne medicinske službe čime je ova akcija završila oko 16:20.

Spašavali još jednog “planinara u japankama”

Dan ranije ekipa iz riječkog HGSS-a spašavala je u kasnim poslijepodnevnim satima iscrpljenog muškarca koji je u japankama, dakle potpuno odjevno nepripremljen za krški teren, odlučio prošetati planinarskom stazom između uvala Jablanovo i Vrženica.

Foto: HGSS Stanica Rijeka/Facebook

Na teren iz baze Vežica izlašlo je 13 članova HGSS stanice Rijeka. Dolaskom do unesrećenog izvršena je imobilizacija te transport nosiljkom UT2000 do uvale Jablanovo, a zatim i privatnom brodicom do luke Baška gdje je unesrećeni predan vozilima Hitne medicinske službe. Nije navedeno je li i ovdje riječ o stranom državljaninu, no definitivno je riječ o nepromišljenoj osobi koja je ovaj put imala više sreće nego pameti, zahvaljujući Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

SRETAN KRAJ POTRAGE  Pronađeni otac i sin koji su nestali kod Krka
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.