1 min. čitanja

SPAŠAVAO IH HGSS Dvojica muškaraca usred noći pokušala prepješačiti krški kamenjar

SPAŠAVAO IH HGSS Dvojica muškaraca usred noći pokušala prepješačiti krški kamenjar
Foto: Boris Kačan

SRIMA- Šibenskoj Gorskoj službi spašavanja (GSS) u noći između utorka i srijede, nešto iza ponoći, javila se zabrinuta žena koja je kazala da se njezin suprug i njegov prijatelj nisu vratili kući nakon što su se zaputili u krš na području između Srime i Jadrije.

Prema navodima GSS-a koje prenosi portal ŠibenikIN, dvojica su muškaraca predvečer išli potražiti zemljišne parcele koje je u nasljeđe dobio njezin suprug, no krenuli su potpuno neopremljeni, bez vode i u neadekvatnoj obući, a baterije mobitela su im prazne.

Žena je na sreću imala lokaciju na kojoj se otprilike nalazi dvojac koju joj je suprug uspio poslati netom prije gašenja mobitela.

Na teren je izašlo pet spašavatelja s jednim potražnim timom i bespilotnom letjelicom.

– Pregledom terena na karti i očitanjem lokacije unesrećenih odredili smo kojim putem bi bilo najjednostavnije doći do njih. Dok se dio ekipe pripremao i odlazio prema izgubljenima, kolega je podigao bespilotnu letjelicu te ih je ubrzo pronašao – objasnili su šibenski spašavatelji.

Uskoro je i zemaljska ekipa dozivanjem uspostavila kontakt s izgubljenim dvojcem. Bespilotna letjelica je osvijetlila mjesto pronalaska dok do njih preko suhozida, kroz krš i makiju nijsu stigli spašavatelji.Oni su bili dehidrirani i sa dosta ogrebotina po tijelu.

Nakon kratke pauze organiziran je povratak, no kako jedan od njih na nogama ima šlape za plažu, kretanje kroz krš i makiju teče polako, a pomoć u navođenju pruža im bespilotna letjelica kako bi izbjegli neprohodne dijelove krša, tumače dalje spašavatelji.

Akcija spašavanja nepromišljenog dvojca koji je nepripremljen krenuo u avanturu kretanja po dalmatinskom kršu okončana je uspješno oko 2.30 sati.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.