2 min. čitanja

Španjolski brodar Baleària – zelenim vodikom i biometanom ka ekološkoj učinkovitosti

Španjolski brodar Baleària – zelenim vodikom i biometanom ka ekološkoj učinkovitosti
Foto: Baleària

Španjolska brodarska kompanija Baleària, potvrđuje svoju predanost čišćoj energiji, te se nada postati ugljično neutralna do 2050. godine.

– Naš cilj je nula emisija, i to do 2050. Uključeni smo u projekte povezane sa zelenim vodikom i obnovljivim biometanom, a predani smo plinu kao prijelaznom gorivu –  istaknuo je Adolfo Utor, predsjednik Baleàrije. Brodar je u prvom tromjesečju 2022. godine imao u pogonu devet brodova s ​​dvostrukim motorima, u koje je uložio 380 milijuna eura, a koji su kompatibilni s korištenjem ovih CO2 neutralnih energija – prenosi Offshore Energy.

U 2021. korištenje prirodnog plina poraslo je za 36% i omogućilo ovoj kompaniji da prestane ispuštati 56.000 tona C02, unatoč činjenici da je u listopadu bila prisiljena ograničiti njegovu upotrebu na lučke manevre i luke.

– Ovo je privremena mjera, koju smo donijeli iz odgovornosti, te kako bismo očuvali opstojnost tvrtke, u uvjetima rastuće cijene ovog goriva – objasnio je Utor.

Također je istaknuo i “odlučnost tvrtke da ulaže u projekte povezane s čišćom energijom”.

Puštanje u pogon 2021. ekološki prihvatljivog brzog trajekta, Eleanor Roosevelt, prvog u svijetu s dvostrukim plinskim motorima, kombinirali su ovu predanost održivosti s još jednom od strateških linija brodarske tvrtke – digitalizacijom.

– Nastavljamo napredovati prema svome cilju pretvaranja Baleàrije u tvrtku koja koristi velike podatke za donošenje odluka u stvarnom vremenu, uz maksimalnu učinkovitost – nastavio je Utor, informirajući da tvrtka već prati svoju flotu preko kontrolnog tornja.

Osim toga, sedam od ovih brodova ima senzorski sustav koji prikuplja podatke o navigaciji i korištenju u stvarnom vremenu.

Španjolska je 24. ožujka objavila financijske rezultate za 2021., koji su pokazali da je EBITDA prvi put premašila 100 milijuna eura.

EBITDA od 103 milijuna eura omogućila je kompaniji da nadoknadi gubitak od 15 milijuna eura iz prethodne godine, otplati dug, konsolidira svoju solventnost i nastavi s planiranim planom ulaganja.

– Unatoč tome što je ovaj sektor pogođen pandemijom i ograničenjima mobilnosti, riješili smo ovu krizu tako što smo bili sve ekološki učinkovitija brodarska tvrtka, predana regiji i s pozivom za javnu službu – zaključio je Utor.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.