2 min. čitanja

Službenicima Grada Zadra se ne da otvarati profile na društvenim mrežama jer “ne moraju po zakonu”

Službenicima Grada Zadra se ne da otvarati profile na društvenim mrežama jer “ne moraju po zakonu”

ZADAR – Puna dva tjedna trebalo je službi za informiranje Grada Zadra da nam odgovori na jednostavan upit – zašto grad kao institucija ne postoji na društvenim mrežama? Upitno je bismo li uopće dobili ikakav odgovor da ih nismo upozorili na Zakon o medijima i Zakon o pravu na pristup informacijama, koji ih obvezuje da u propisanom roku odgovaraju na medijske upite.

Ima morske orgulje i najljepši zalazak sunca na svijetu, ali ono što Zadar nema jest službena Facebook stranica. Sigurno se pitate zašto smo zapeli za tu temu? Iz vrlo jednostavnog razloga – nije nam jasno zašto samo Zadar od svih većih gradova u Hrvatskoj nije dostupan putem izravnog, brzog i lako dostupnog komunikacijskog kanala kao što je društvena mreža. Legitimno pitanje, zar ne?

Možete pitati gradonačelnika preko njegovog Facebook profila

Odgovor koji nam je jutros stigao iz zadarske gradske uprave malo nas je iznenadio, a neke i dobro nasmijao. U njemu, između ostalog, stoji kako Grad Zadar “ima svoju web stranicu koja je službeni kanal komuniciranja s javnošću te da na sve događaje koji su otvoreni za medije, izravno upućuje pozive predstavnicima medija”. Slijedi dio koji nas je nasmijao.

Foto: Pexels/Ilustracija

– Ne postoji zakonska obveza Grada da komunicira preko društvenih mreža, a komunikacijska strategija Grada Zadra odvija se u skladu s dosadašnjom dobrom praksom i dostupnim ljudskim resursima. No, iako te obveze nema,  gradonačelnik je dostupan predstavnicima medija, a i građanima za komunikaciju gotovo u svakom trenutku, između ostaloga i na Facebooku. Sva pitanja koja stignu na njegov Facebook profil, a tiču se rada gradonačelnika i gradske uprave, proslijede se službi za informiranje i budu odgovorena – stoji u službenom odgovoru odsjeka za informiranje

Ispada da komunikacija putem društvenih mreža zadarskoj službi za informiranje, koju čine dvije djelatnice, predstavlja tešku muku i zadaje još teže glavobolje, čim se pozivaju na zakon koji ih, tvrde, ne obvezuje na ovaj oblik digitalne komunikacije.

Tko bi rekao da će društvene mreže nekome biti tako omražene.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Zašto peti najveći grad u državi i drugi najveći u Dalmaciji službeno ne postoji na društvenim mrežama?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.