2 min. čitanja

Skočile i cijene pomorskog prijevoza, što kažu turisti?

Skočile i cijene pomorskog prijevoza, što kažu turisti?
Foto: Morski HR

Prijevoz do otoka u Splitskom arhipelagu skočio je za 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Vožnju katamaranom do Visa u jednom smjeru platit ćete 63, a do Hvara čak 120 kuna. Turistima to čini se ne smeta, pa se od ranog jutra na blagajnama stvaraju veliki redovi. Posljednja slamka spasa čini se i ovog su puta turisti koji se, na našu sreću, ne libe potrošiti koju kunu više.

– Cijene su u redu, nadam se da je trajekt dobar jer ako nije, onda nije vrijedno novaca. Međutim, na praznicima smo pa i očekujemo da ćemo potrošiti nešto više novaca – kaže jedan turist.

– Platio sam 15 eura, mislim da je to u redu – govori drugi turist.

– Prije tri dana kupila sam kartu od Dubrovnika do Splita, za katamaran Krilo i bila je jako dobra, mislim da je bila oko 45 eura, a putovanje je bilo jako lijepo – kaže španjolska turistkinja.

Za jednodnevne izlete, cijene se trenutno kreću od 150 di 1000 kuna. Ako cijene energenata nastave rasti, za privatni izlet turisti će morati izdvojiti pravo malo bogatstvo.

– Mislimo da će poskupljenja još biti, s obzirom da cijene goriva stalno rastu, a to se turistima neće svidjeti. Prosječna cijena nekog privatnog izleta je oko 1000 eura, a sad bi mogla narasti do 1200 eura – govori vozač jednog turističkog broda.

– U odnosu na prošlu godinu, na početku ove sezone cijene su korigirane na gore nekih desetak posto. A u sezoni, od 15.srpnja, svakako će rasti – govori jedan brodar.

I brodari su na mukama. Katamaran koji je plovio na liniji Split-Bol-Makarska-Korčula-Mljet-Dubrovnik, ove gofine neće ploviti. Razlog – preveliki troškovi.

Vlada je ponovno fiksirala cijene na benzinskim postajama ali ne i na autocesti. Oni koji su često na autocesti tome se ne čude. Struka smatra da je mjera populistička i oportuna od strane Vlade. Ekonomski šire gledano mjera je loša. Neće riješiti bitne probleme i dovest će do nereda u opskrbi naftnim derivatima, što ćemo osjetiti uskoro na benzinskim crpkama.

Posljednja slamka spasa i ovog puta su turisti, koji se ne libe potrošiti koju kunu više, piše N1.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.