2 min. čitanja

Sir David Attenborough proglašen prvakom Zemlje (Champion of the Earth) od strane UN-a

Sir David Attenborough proglašen prvakom Zemlje (Champion of the Earth) od strane UN-a
Foto: BBC / Wikimedia

Prestižno priznanje, Champion of the Earth dobio je, a tko drugi nego Sir David Attenborough. Proglašen je, dakle, prvakom Zemlje od strane UN-ovog Programa za okoliš.

Prestižna nagrada priznanje je 95-godišnjaku za predanost koju daje svijetu, svojim pripovijedanjima o prirodi i klimatskim promjenama.

Primajući nagradu, Sir David je naglasio da svijet sad jednostavno mora poduzeti krajnje mjere kako bi zaštitio prirodu i planet. Dodao je da bi nam priče o uspjehu u zaštiti okoliša trebale dati nadu da je promjena ipak moguća.

Njegovi su proslavljeni dokumentarni filmovi Zeleni planet i Plastični ocean, piše BBC News.

– Prije pedeset godina kitovi su bili na samom rubu izumiranja u cijelom svijetu. Tad su se ljudi ‘probudili’ i sad u moru ima više kitova nego što ih je ijedno živo biće ikada vidjelo. Znamo koji su problemi i znamo kako ih riješiti. Nedostaje nam samo jedinstveno djelovanje – ushićeno je govorio sir David.

Izvršna direktorica UNEP-a Inger Anderson rekla je da je UN odlučio priznati Sir Davida zbog njegove predanosti emitiranju emisija i osvještavanju o svijetu prirode.

– Ako imamo šansu spriječiti poremećaje klime i poremećaje biološke raznolikosti općenito, očistiti onečišćene ekosustave, to ćemo učiniti i zato što su se milijuni nas zaljubili u planet koji je sir David snimio na filmu i svojim glasom – rekla je Andersen.

Sir David je počeo raditi na prirodoslovnim programima 1950-ih, a njegovi programi snimljeni u udaljenim dijelovima svijeta postali su iznimno popularni. U posljednje četiri godine njegova upozorenja o šteti koju klimatske promjene nanose planetu i ljudima postala su oštrija.

Sir David je posebno popularan kod djece i tinejdžera zabrinutih zbog klimatskih promjena. Tinejdžerka, klimatska aktivistica Greta Thunberg rekla je da je susret sa Sir Davidom bio neopisiv i da bi svi mi trebali nastojati biti poput njega.

Upitana o Sir Davidu, djeca koja posjećuju londonski akvarij rekla su za BBC News da ga vole gledati na TV-u, pa čak čitaju i knjige o njemu.

– On čini mnogo lijepih stvari kako bi podržao i održao naš planet i životinje. U svojoj emisiji nam govori da bi prirodni svijet mogao biti u opasnosti ako ne napravimo neku razliku u svom ophođenju – objašnjava 10-godišnja Raya, koja kaže da se i ona brine se za planet, govoreći da je naučila da “trebamo prestati koristiti plastiku, početi koristiti više električnih automobila i trebali bismo saditi više stabala umjesto da ih siječemo.”

Benjamin, 13, rekao je da ga je gledanje Sir Davidovih programa inspiriralo da postane morski biolog. Ali oni su ga također naučili o opasnosti s kojom se suočavamo zbog klimatskih promjena i gubitka biološke raznolikosti.

– Želim imati obitelj i želim da žive u lijepom svijetu. Ali ako se počnemo jako truditi, možemo spasiti svijet prirode – objasnio je trinaestogodišnjak.

Sir Davidov naglasak na uspješne priče poput vraćanja kitova s ​​točke izumiranja je važan za planet, rekao je za BBC News profesor Rick Stafford, morski biolog sa sveučilišta Bournemouth.

– On je zaista u prvi plan stavio klimatske promjene i gubitak biološke raznolikosti. Optimizam je važan, ali glavni problemi koje treba riješiti nisu znanstveni – oni su ekonomski i politički – objasnio je.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.