1 min. čitanja

Sezonski vlak spojio Slavoniju i Dalmaciju, ispraćen u Sisku

Sezonski vlak spojio Slavoniju i Dalmaciju, ispraćen u Sisku
Foto: Ivan Aužina / Facebook / Ilustracija

Nakon pune 23 godine Slavonija i Sisak ponovo su željeznicom povezani s Dalmacijom, sezonskim vlakom, koji je u subotu navečer simbolično ispraćen iz Siska. Riječ je o noćnom brzom vlaku, koji će do 3. rujna prometovati na relaciji Vukovar/Vinkovci - Sisak - Zagreb - Šibenik/Split.

Vlak su u Sisku uz nekoliko prvih putnika, dočekali sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima, državni tajnik za željeznicu, poštu i elektroničke telekomunikacije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić te predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Kako je rekao Ukić, na ovaj se način povezuje veliki dio kontinentalne Hrvatske, posebno Sisačko-moslavačka županija sa Splitom. Vlada RH u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom omogućila je stanovnicima s potresom stradalog područja besplatni prijevoz.

Ministarstvo čini sve kako bi unaprijedilo željeznički prijevoz, rekao je Alen Gospočić. Dodao je kako je intencija povećati broju putnika, kao i sigurnost na željezničkim prugama nabavkom novih vlakova. Povezivanjem Dalmacije i Slavonije učinjen je veliki iskorak ne samo za Hrvatsku, nego i EU.

Nekoliko desetljeća smo čekali ovakav vlak rekao je župan Celjak i najavio kako će Sisak prema Zagrebu dobiti još dva vlaka, brzi jutarnji i jedan brzi popodnevni iz Zagreba do Siska.

Sezonski vlak kreće iz Vukovara u 16,49 sati, u Sisak stiže u 21,05 sata, a u Split 6,56 sati. Na povratku, iz Splita kreće u 20,59 sati, u Sisku je u 6,58 sati, a Vukovaru u 11,06 sati.

Cijene karata su snižene 40 posto, a stanovnici sa potresom stradalog područja Sisačko-moslavačke županije imaju besplatan prijevoz uz obaveznu rezervaciju mjesta u iznosu od 1,06 EUR. Osim na kolodvoru u Sisku, vlak staje i na željezničkim postajama u Novskoj i Sunji.

Ranije je Sisak sa Splitom bio povezan s dva brza vlaka, koji su vozili Unskom prugom. Međutim, nakon Domovinskog rata te su linije ukinute, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.