2 min. čitanja

Sezona pokazala stvarno stanje u zdravstvenom sustavu

Sezona pokazala stvarno stanje u zdravstvenom sustavu
Foto: Pixabay/Ilustracija

Turističke ambulante tijekom turističke sezone trebale bi pružati zdravstvenu sigurnost tisućama turista koji stižu na našu obalu. No ove godine, umjesto u pet, u Istri su otvorene samo tri – u Puli, Rovinju i Poreču. Nedostatak turističkih ambulanti otkrio je još nedostataka hrvatskog zdravstvenog sustava.

U porečkoj turističkoj ambulanti mirno jutro. No, malo po malo redaju se turisti. Katkad i njih 20 na dan. Iz Njemačke, Austrije, Italije, Nizozemske. Uglavnom se javljaju, kaže liječnica Vanesa Beaković – zbog upala uha, grlobolje, respiratornih infekcija, viroza, alergija i uboda pčele.

Tu su i padovi, iščašenja, uganuća. No u turističkoj ambulanti liječnica će ih primiti od 9-17. Jer je jedina. Druga je u procesu dobivanja radne dozvole. No i to je više od nekih drugih mjesta u Istri. U pomoć uskače i Grad i Turistička zajednica, a sve kako bi se osigurao sigurniji boravak gostiju.

– Sufinanciramo smještaj doktorice kroz turističku ambulantu. Tu je i ispomoć 16 policajaca kroz cijelu turističku sezonu te boravak dviju osoba koje će biti na ispomoći za brže dobivanje radne dozvole. Tu je i drugi tim hitne medicinske pomoći – kaže za Regionalni dnevnik direktor TZ Poreč Nenad Velenik.

Kadra nema, problematičan odnos turističkih ambulanti i HZZO-a

Pa je tako i ova sezona ponovno dokazala stvarno stanje u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Natječaj za turističke ambulante raspisan je početkom godine, no zainteresiranog kadra – nema. U zdravstvenom sustavu sve je više liječnika i medicinskih sestara blizu mirovini, a mladi svoje mjesto traže negdje vani gdje im nude plaće i nekoliko puta veće od hrvatskih.

Drugi je problem odnos Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema turističkim ambulantama. Oko 90 posto naših turista dolazi iz Europske unije, pa očekuju da im EU kartica pokriva troškove liječničke obrade. Ali to nije tako.

– Naš poslodavac, ‘bog i batina’ – uporno odbija ugovaranje turističkih ambulanti. Ugovorena turistička ambulanta znači da mi gostu priznamo EU karticu. Da ja mogu napisati recept za lijek koji on neće platiti. Gost, ako dođe u turističku ambulantu mora platiti pregled, vađenje krvi, RTG i lijekove – tvrdi Daniel Ferlin, zamjenik ravnatelja Istarskih domova zdravlja, voditelj Ispostave Umag.

Pa se ponegdje pregleda tek 10 posto turista kojima je potrebna pomoć. Ili je potraže u privatnim ordinacijama. Za turističku zemlju koja puno očekuje od turizma, doista loša slika.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.