1 min. čitanja

Savudrijski ribari: Slovenija želi legitimizirati ono što je uspjela ukrasti

Savudrijski ribari: Slovenija želi legitimizirati ono što je uspjela ukrasti
Photo: Facebook/Morski.hr

SAVUDRIJA – Savudrijski ribari pozdravljaju mišljenje nezavisnog odvjetnika najvišeg europskog suda, koji se složio s Hrvatskom da Europska unija nije nadležna za hrvatsko-slovenski granični spor, i nadaju se da će ona pridonijeti bržem rješavanju spora.

– Logično je da u konačnici postoji takvo stajalište jer Slovenija, kroz različite postupke i sudove, želi legitimizirati ono što je uspjela ukrasti kroz arbitražni postupak, izjavio je za novinare savudrijski ribar Danilo Latin.

Ocijenio je da su hrvatski ribari zasigurno najveće žrtve tog postupka i da trpe već 28 godina, netko više, netko manje. Stoga, smatra on, logično je da u nekim trenucima gube kontrolu, prenosi HRT.

I dok politika traži rješenje za granični spor, hrvatski ribari i dalje love do sredine Savudrijske vale i dobivaju kazne iz Slovenije. Dosad su kažnjeni s nekoliko tisuća u iznosu od više milijuna kuna.

Scenarij na moru, objašnjava Latin, uvijek je isti – hrvatski ribari love u pratnji policije, slovenska policija i inspektor dolaze do njih, slikaju, upozoravaju i šalju redovito kazne na kućnu adresu.

– Ta situacija na moru teško se može riješiti. Bilo bi krajnje vrijeme da Slovenci love sa svoje strane, mi s naše, dok se to ne sredi, ako se ikada i sredi, dodao je Latin.

Nezavisni odvjetnik Suda EU-a objavio je jučer kako smatra da taj sud nije nadležan u sporu, prihvativši argumente Hrvatske da se na taj slučaj ne može primijeniti europsko, nego međunarodno pravo.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.