1 min. čitanja

Sadnja morske trave u borbi protiv klimatskih promjena

Sadnja morske trave u borbi protiv klimatskih promjena
Foto: Depositphotos

Na sjeveroistočnoj obali Ujedinjenog Kraljevstva u tijeku je projekt vraćanja morske trave u estuarij rijeke Tees.

Te je biljke ovdje nekoć bilo u izobilju, ali je nestala tijekom prošlog stoljeća zbog pogoršanja kvalitete mora uzrokovane industrijalizacijom rijeke, piše BBC.

Sada Tees River Trust sadi morsku travu uzgojenu u rasadniku u nadi da će stvoriti livadu s morskom travom koja će potaknuti riječni ekosustav i pomoći u borbi protiv klimatskih promjena.

Morska trava važna je u borbi protiv klimatskih promjena zbog svoje sposobnosti upijanja ugljika i drugih zagađivača iz mora.

- Livada morske trave može pružiti stanište za sve vrste malih riba, morskih beskralješnjaka, ali zapravo može djelovati na poboljšanje kvalitete mora i možda na zadržavanje ugljika zaključanog u sedimentu, umjesto da ga ispušta u morski okoliš, kaže Judy Power iz Tees River Trusta.

Biljke će se u početku uzgajati na kopnu u spremnicima s morskom vodom, što im daje bolje šanse za preživljavanje.

- Ideja je da ćemo polovicu zadržati ovdje u rasadniku zaklade, ali će druga polovica ići u estuarij kasnije tijekom ljeta. Nadamo se da će tada uspijevati u estuariju, cvjetati te proizvoditi sjeme tako da postane samoodrživa livada, objašnjava Kate Baxter iz Tees River Trusta.

Ali, livada s morskom travom nije jedini projekt usmjeren na poboljšanje staništa i kvalitete vode u Teesu.

Godine 2025. Tees River Trust također planira ponovno uvesti kamenice u estuarij.

- Na ovoj lokaciji imamo 17 košara. Dakle, oko 600 kamenica u ovom području. Jedna kamenica može filtrirati do 200 litara vode dnevno. Dakle, ako ih nabavite u dovoljnoj količini, one zapravo mogu pročistiti vodu u svom lokalnom području, što znači da će biljke, poput morske trave, cvjetati, kaže Henry Short iz zaklade.

Kad se morska trava zasadi potrebno je čekati, vjerojatno desetljeće, prije nego što samoodrživa livada preobrazi ovo riječno korito.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.