1 min. čitanja

SABOTAŽA RIBARA “Bacaju bačve pune betona sa željeznim šipkama i uništavaju nam mreže”

SABOTAŽA RIBARA “Bacaju bačve pune betona sa željeznim šipkama i uništavaju nam mreže”
Foto: HRT / Screenshot

ROGOZNICA – Kaštelanski ribar Antun Frančić već 45 godina je na moru. More i ribarenje njegov je stil život. Nema mjesta na Jadranu gdje nije bacio mreže. Nedavno se u Rogoznici dogodio incident – na površinu je umjesto ribe izvukao bačvu punu cementa sa željeznim šiljcima.

25. prosinca iz Kaštela su zaplovili prema Šibenskoj Rogoznici. Stigla je dojava da se pojavila palamida. Kao i uvijek do sada, iskusni ribari znaju da za pune mreže treba i puno strpljenja, na zimu i buru odavno su se navikli, piše HRT.

– Čekali smo, pojavilo se nešto sitno, bacili mreže a pola mreže ostalo u moru – priča Antun Frančić Franko i kaže da su za ove trapule na dnu mora saznali  još prije dvije godine, no, nisu htjeli vjerovati u takve priče.

– U Šibeniku u uvali Peleš da su bačene bačve pune betona, ali to ne može shvatiti zdrav razum, ne možeš shvatiti da to može netko napraviti – kaže.

Sve je prijavljeno nadležnim službama od policije do lučkog kapetana u Rogoznici.

Antun Frančić Franko na moru je od svoje 15 godine. Ljubav prema ribi i navigavanju prenio je i na svoje sinove. Obiteljski posao dijele s 18 zaposlenika.

Umirovljeni ribar Šime Šadac dio je tima. Iskusna ruka na moru, ali i na kopnu jedan je od rijetkih koji zna pokrpati mreže.

– To je tužno, ja sam takve stvari doživljavao pod Velebitom – ljudi uzimaju za pravo nešto šta nije njihovo. Država ne funkcionira nego se ide linijom manjeg otpora – ogorčen je Šadac.

Šteta je velika, samo krpanje mreža – oko 100 tisuća kuna. Dane izgubljeni na kopnu Franko ne želi ni računati. Deset obitelji s područja Kaštela živi od njihovog isplovljavanja. A iznad svega poštuje i cijeni more. I baš zato neće odustati dok ne ulovi tu ljudsku neman.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.