1 min. čitanja

S DRUGE STRANE ŠANKA Upoznajte mladog inovatora iz Zadra kojeg ćete se rado sjetiti na koncertu

S DRUGE STRANE ŠANKA Upoznajte mladog inovatora iz Zadra kojeg ćete se rado sjetiti na koncertu
Foto: Zadarski.hr / Screenshot

ZADAR - Zadranin Petar Vlahović na jubilarnoj 20. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2022. održanoj u Zagrebu osvojio je glavnu nagradu, Grand Prix za gloglo, odnosno digitalni točionik koji je pobjedio u opakoj konkurenciji gdje je bilo  više od 200 inovacija.

Taj  suvremeni točionik postat će na raznim događanjima mnogima svjetionik, s kojeg posjetitelji imaju priliku sami natočiti pivo, prisloniti karticu i platiti ga bez da se guraju na šanku.  Ovom nagradom dobio je i potvrdu stručne javnosti kao inovativan proizvod koji će unaprijediti digatalizaciju ugostiteljstva.

Možda će mnogi proplakati jer se više neće moći žaliti omiljenom konobaru ili konobarici, no tehnologija je nemilosrda i sve mijenja. Inače, gloglo je automatski mobilni samoposlužni točionik za istakanje napitaka poput piva, sokova, vode, vina i ostalih miješanih napitaka koji nudi potpuno novu razinu usluga u ugostiteljstvu. Radikalna promjena u uslužnom sektoru kroz uslugu najma gloglo točionika uključuje smanjenje troškova radi manjeg broja djelatnika potrebnih u manualnim, teškim uvjetima rada, kao i rješavanje problema nedostatka istih te optimizaciju procesa i povećanje prodaje pića. Gloglo je IT uređaj s integriranim sustavom naplate i fiskalizacije te Internet pristupom.

Mladi inovator Petar, inače član Društva inovatora Faust Vrančić iz Šibenika radio je u pivovarama u Zagrebu, a onda se odlučio vratiti u Zadar. Znatiželjnicima je objasnio je zašto je došao na tu ideju.

- Dok sam studirao išao sam na koncerte na kojima uvijek moraš čekati u redu po 15 - 20 minuta za piće, pa je tako krenuo u projekt izrade digitalnog točionika. Razvoj točionika sve skupa je trajao dvije godine, iako sam očekivao kako će sve skupa biti puno brže - objasnio je Petar.

Točionik je već prezentiran na festivalu na Zrću, Zadar Beer festivalu i festivalu u Zagrebu.  Ukupno u njega mogu stati četiri bačve od 50 litara.

Maja Ćurić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.