3 min. čitanja

Rusija šalje svoju Tihooceansku flotu u zaštitu Sjevernog morskog puta

Rusija šalje svoju Tihooceansku flotu u zaštitu Sjevernog morskog puta
Foto: Youtube/Screenshot

Kako bi se zaštitila arktička zona Sjevernog morskog puta, prvi put je razrađeno operativno raspoređivanje skupine snaga ruske Tihooceanske flote u operativnom smjeru Čukotke (ruske krajnje sjevero-istočne regije, nasuprot Aljasci), izjavio je u četvrtak, 25. ožujka, ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Osim toga, izjavio je kako su protuzračni raketni sustavi S-300V4 na Kurilskim otocima, S-400 na Sahalinu i presretački zrakoplov MiG-31BM na Čukotki pružali pouzdano pokriće ruskim dalekoistočnim granicama od Čukotskog mora do Japanskog mora (info RIA). Postrojbe s tim sustavima protuzračne obrane stupile su na dužnost 1. prosinca prošle godine, piše Geopolitika News.

– Prošle godine dobili su više od 900 komada suvremene i modernizirane opreme, uključujući Su-35S, zrakoplove MiG-31BM, protuzračne raketne sustave S-400, oklopne transportere BTR-82AM, radarske postaje, inženjersku opremu i komunikacije – kazao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

S globalnom promjenom klime tj. porastom temperature zraka i oceana, došlo je i do ubrzanog topljenja leda na Arktiku, zbog čega se vrijeme prohodnosti tamošnje morske rute u smjeru istok-zapad za komercijalne brodove znatno produljilo. Sjeverni morski put time postaje vrlo važan prostor i za geopolitičko i geoekonomsko nadmetanje globalnih velesila s obzirom kako se njime znatno smanjuje put između azijskog Dalekog istoka i Europe, piše Geopolitika News. Glavnina brodskog prometa između Istoka i Zapada još od 1869. g. i puštanja u rad Sueskog kanala odvija se Indijskim oceanom i dalje Crvenim morem, kroz Suez i dalje u Sredozemno more.

Foto: Sjeverni morski put

Za Rusiju Sjeverni morski put dodatno predstavlja i glavnu i najkraću brodsku poveznicu ruskog Dalekog istoka i zapadnog dijela zemlje.

Sjeverni morski put predstavlja morsko područje uz sjevernu obalu Ruske Federacije, koje uključuje ruske unutarnje morske vode, njeno teritorijalno more, susjednu zonu i isključivu ekonomsku zonu Rusije.

Sjeverni plovni put – Sjeverni morski put (označen crveno) i alternativni put, plavo označen, koji ide kroz Sueski kanal / Izvor: Wikimedia

Arktička zona izuzetno je bogata energentima – naftom i plinom, kao i drugim prirodnim resursima – prije svega ribljim fondom. Posljednjih godina Rusiji se u projektu Sjeverni morski put sve više priključuje i Kina, što posebno zabrinjava Sjedinjene Države, svjesne kineske gospodarske snage i novonastale situacije kojom bi se kineska roba prebacivala na Zapad novom, kraćom rutom, koja je izvan sigurnosnog nadzora  SAD-a. Zbog toga Washington ubrzano izdiže ovo pitanje na širu međunarodnu razinu, istodobno pojačavajući svoju vojnu nazočnost u neutralnim zonama Arktika skupa s drugim NATO članicama, prije svih Velikom Britanijom.

Moskva, s druge strane, izjavljuje kao neće raditi probleme za bilo čiji trgovinski brodski prijelaz Sjevernim morskim putom i da joj je to, štoviše, u interesu, ali naglašava kako će se to morati raditi prema ruskim zakonima i posebnim dozvolama. Neke od njih mogle bi uključivati i obvezne pratnje ruskih ledolomaca, u što se sve više uključuje i element „zabrinutosti zbog ugrožene ekologije“ u slučaju bilo havarije brodova u tom vrlo osjetljivom eko-sustavu, koji je za Rusiju od životne važnosti.

Foto: Youtube / Screenshot

U ožujku 2019. g. ruska je vlada razradila pravila plovidbe za strane vojne brodove kroz Sjeverni morski put: oni će se morati Rusiji najavljivati 45 dana ranije i obvezno na palube uzimati ruske navigatore.

Tako nešto za SAD je potpuno neprihvatljivo. Sve to ukazuje na Arktik, kao novo područje snažnog sukobljavanja američko-ruskih ali i kineskih geopolitičkih interesa.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Globalno zatopljenje u korist Rusiji – Putin: „Sjeverna ruta do 2025. deseterostruko prometnija“
PUTINOV UKAZ Rusija dobila Ministarstvo za Arktik
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.