2 min. čitanja

Globalno zatopljenje u korist Rusiji – Putin: „Sjeverna ruta do 2025. deseterostruko prometnija“

Globalno zatopljenje u korist Rusiji – Putin: „Sjeverna ruta do 2025. deseterostruko prometnija“
Photo: Wikimedia

MOSKVA – Opseg prometa tereta duž Sjeverne rute Arktičkog oceana povećat će 10 puta i iznosit će 80 milijuna tona do 2025. godine, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju Saveznoj skupštini 1. ožujka.

Photo: Kreml.ru

Putin je istaknuo kako će ruta biti ključ za razvoj ruskog Arktika i Dalekog istoka:

– Naš je cilj učiniti ga zaista globalnim i konkurentnim prometnim pravcem. Dopustite mi da vas podsjetim kako je Sjeverni pomorski put aktivnije bio korišten u sovjetskim vremenima u odnosu na to kako ga koristimo do sad. Svakako ćemo učiniti sve da duž ove rute izgradimo infrastrukturu kojom ćemo doseći nove horizonte – rekao je Putin.

Sjeverna ruta, koja je mnogo kraća alternativa Sueskom kanalu, dobiva na važnosti uslijed smanjenja leda na Arktiku i dizajna novih komercijalnih brodova koji razgrađuju led, što omogućuje i komercijalnu održivost obilnih arktičkih prirodnih izvora energije, prenosi World Maritime News.

Sjeverni plovni put – Sjeverni morski put (označen crveno) i alternativni put, plavo označen, koji ide kroz Sueski kanal / Izvor: Wikimedia

– Nastavljamo našu proaktivnu politiku za privlačenje investicija i stvaranje društvenih i ekonomskih centara za rast na Dalekom Istoku Rusije – dodao je Putin.

– Na Arktiku je pokrenut niz velikih industrijskih projekata. U skladu s najvišim standardima zaštite okoliša. Jačamo istraživanje, transport, plovidbu i vojnu infrastrukturu, za koju se očekuje da će jamčiti interese Rusije u ovoj strateškoj regiji. Rusija gradi najsuvremenije nuklearne ledenjake. Imali smo najmoćniju flotu ledolomaca na svijetu, i to će ostati tako – zaključuje ruski predsjednik.

Tijekom 2017. godine Sjevernom rutom ostvaren je rekordan promet roba od 9,7 milijuna tona tereta.

Putin nacionalizirao isporuke nafte i pomorske aktivnosti preko Arktika

I.B./World Maritime News

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.