1 min. čitanja

Rovinj i ove godine ušao u finale izbora kao rekorder s tri nominacije za najbolji grad u Hrvatskoj

Rovinj i ove godine ušao u finale izbora kao rekorder s tri nominacije za najbolji grad u Hrvatskoj
Foto: Boris Kačan

ROVINJ - Grad Rovinj je na Danima Regionalnog razvoja i Eu fondova i ove godine ušao u finale izbora kao rekorder s tri nominacije za najbolji grad u Hrvatskoj. Među prva je tri koja su ostvarila najbolji rezultat u ovom natjecanju, ušavši u završnicu izbora u sve tri kategorije, i po kvaliteti života, i po ekonomskim dosezima i po standardu koji pruža svojim stanovnicima u obrazovnoj i demografskoj politici.

Grad Rovinj-Rovigno pozitivno je ocjenjen u područjima kao što su prosječna bruto plaća po zaposlenome od 156 tisuća kuna, visina prosječnog isplaćenog iznosa stipendija i školarina iz gradskog proračuna od 124 kune po stanovniku te udjel proračunskog izdvajanja za usluge unaprjeđenja stanovanja i zajednice od gotovo 30 posto, kao i zbog trenda porasta broja djece koji je popraćen i adekvatnim brojem mjesta u dječjim vrtićima.

Kandidature gradova ocjenjivane su i rangirane prema pokazateljima za 2021. godinu kojih je, primjerice, u kategoriji kvalitete života čak 27, počev od prosječnog dohotka po stanovniku preko stope prireza i proračunskog izdvajanja grada za obrazovanje do iznosa porodiljnih naknada i gradskih subvencija za prijevoz.

Rangiranje gradova u kategoriji obrazovanje, demografija, socijalna politika i mladi kao i u ‘ekonomskoj’ kategoriji, odvija se tako da se dobiveni pokazatelji indeksiraju prema metodologiji Vladine Uredbe o indeksu razvijenosti kako bi se dobila što objektivnija slika o dostignućima gradova.

Ideja izbora je analizom, ocjenjivanjem, nominacijama i konačnim proglašenjem najboljih gradova izložiti najširoj javnosti najbolja rješenja u osiguravanju kvalitete života dostojne suvremenih europskih i svjetskih standarda, poticanju razvoja gospodarstva, poboljšanju uvjeta obrazovanja i demografskog razvoja te povlačenju novca iz EU fondova.  

Izborom najboljih gradova želi se također potaknuti međusobno natjecanje gradskih uprava u primjeni najboljih komunalnih i razvojnih rješenja, a građanima pružiti cjelovit pregled što im se sve može pružiti za novac koji uplaćuju u lokalni i državni proračun.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.