2 min. čitanja

Rijeku čeka transformacija u jednu od najvažnijih luka na Mediteranu

Rijeku čeka transformacija u jednu od najvažnijih luka na Mediteranu
Foto: AGCT

RIJEKA – Najveći grad na Kvarneru doživljava infrastrukturni, a uskoro i pravi gospodarski procvat. Više od milijardu eura planira se idućih nekoliko godina uložiti u niz kapitalnih projekata koji će dodatno ojačati riječko gospodarstvo, poput obnove riječke luke. Gradi se i nova marina koja bi trebala postati jedna od vodećih nautičkih luka na Jadranu za velika luksuzna plovila.

– Rijeku u godinama koje dolaze čeka velika transformacija. Drago mi je da to najviše možemo zahvaliti upravo ulaganjima u prometnu infrastrukturu, posebno pomorsku, cestovnu ali i željezničku – izjavio je na jučer održanoj konferenciji Novog lista u Rijeci ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Na konferenciji pod nazivom “Transformacija Rijeke” predstavljeni su brojni razvojni projekti, od novog terminala u luci Rijeka – Zagrebačke obale, spojne ceste DC403 od terminala do čvora Škurinje, pa do niza projekata u samoj luci koji se financiraju europskim sredstvima.

– Razvoj Rijeke, a ni same luke, ne bi bio moguć bez kvalitetne željezničke infrastrukture. Upravo zato pokrenut je niz projekata na nizinskoj trasi od Karlovca do Rijeke, a sve s ciljem osiguranja većeg kapaciteta pruge i zadovoljavajuće propusne moći kako bi mogla udovoljiti ukupnom očekivanom opsegu prometa iz riječkog čvorišta – rekao je Butković te dodao kako se značajna ulaganja odvijaju i na području cestovne infrastrukture gdje se realizira cijeli niz projekata u okolici Rijeke.

U tijeku je i probijanje druge cijevi tunela Učka, zatim dovršetak dionice do Matulja, tu su i radovi na čvoru Trinaestići na riječkoj obilaznici, koji je važan za povezivanje Matulja i Kastva s Rijekom, te obilaznica Novog Vinodolskog koja bi trebala rasteretiti promet na pravcu od i prema Rijeci.

Što se tiče nove marine u Porto Barošu ona će imati kapacitet od 500 vezova te sve uvjete za prihvat megajahti, uz čitav niz pratećih usluga.

– To je prilika koju Rijeka, ali i čitava okolica, može i mora iskoristiti jer to donosi jednu sasvim novu dimenziju uz sva ostala ulaganja koja Vlada Republike Hrvatske provodi i podržava u Rijeci i cijeloj županiji – zaključio je Butković.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.