2 min. čitanja

Ribolovci kod Pule ulovili egzotičnog kostoroga

Ribolovci kod Pule ulovili egzotičnog kostoroga
Foto: Čitatelj / Glas Istre

PULA - Zahvaljujući  globalnom zatopljenju koje je dovelo do brojnih klimatskih promjena, dolazi i do procesa meridionaliziacije u kojem se sve životinjske vrste postepeno šire prema sjevernim područjima.

Ni naše more nije imuno na takve migracije zbog čega se u Jadranu stalno pojavljuju nove vrste riba koje su prije živjele u južnom Mediteranu, ili se pak one vrste koje su prije živjele u Južnom Jadranu, polako sele prema sjeveru.

Tako se iz Pule javio David Jurković koji je imao prilike susresti se s ribom koja je ne tako davno bila za Sjeverni Jadran vrlo egzotična vrsta.

– Prijatelj Adrian i ja smo se odlučili za ribolov bolentinom te smo oko 3 popodne krenuli prema rtu Kamenjak. More je bilo izrazito mirno i dosta toplo za ovo doba godine, a morske mijene i nisu obećavale baš neki bogati ulov. Tako smo se usidrili na 24 metra dubine s idejom da se premještamo pliće ili dublje u odnosu kako riba radi - ispričao je za Glas Istre David o svom ulovu.

- Obojica smo lovili klasičnim bolentino sistemom na tzv, parangalet. Štap je bio Tubertini f1 Boat medium dug 4 metra, a rola Shimano Saragosa 6000SW-a. I nakon nekoliko ulova fratara i kantara, vrh mog štapa se zabija u vodu i rola se kreće odmatati. Očito je bila riječ o izrazito jakoj ribi koja nosi i po 20 metara upredenice u jednom zaletu, a morao sam biti oprezan jer su prame tanke, promjera tek 0,28 milimetara – nastavlja Vedran svoju priču.

– Ipak ta borba nije predugo trajala tako da se nakon desetak minuta borbe riba napokon našla u voligi. Prvo smo ostali začuđeni, ali smo brzo skužili o čemu se radi. Na udici je bio kostorog. Odmah je krenula dilema – da li je jestiv ili ne? Vaga je pokazala 2650 grama, a daljnjim informiranjem o kostorogu smo saznali da je itekako jestiv no da u prihvatu treba biti oprezan jer na leđima ima ogromnu bodlju koje se treba paziti dok je i ugriz isto poprilično jak i opasan. Kostoroga smo pospremili i u ribolovu ostali do noći loveći kantare, fratre i pokoju oradu. Sve u svemu predivan dan proveden na moru – ispričao je David Jurković.

Boris Bulić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.