2 min. čitanja

RIBLJA PRIČA Recepti za djecu: Pizza s morskim plodovima

RIBLJA PRIČA Recepti za djecu: Pizza s morskim plodovima
Foto: Filip Maksan

Roditelji djece koja odbijaju gotovo svaki zalogaj i većinu hrane znaju koliko je svaki obrok mučan i izazovan proces. Djeca, pogotovo ona manja, osjetljiva su na zvuk, dodir i miris. Strah od hrane u drugoj godini djetetova života, smatraju stručnjaci, mogao bi biti i obrambeni mehanizam koji ih spašava od trovanja, odnosno da stave u usta sve na što naiđu. Izbirljivost i odbojnost prema hrani, slažu se stručnjaci, faza je koja će vjerojatno proći.  Ponekad djeca to prerastu i unaprijede svoje jedenje u dobi od otprilike pet godina. Posebno je važno da ta djeca nisu prisiljena jesti hranu koju ne vole jer to može uzrokovati da ju povraćaju i na posljetku utjecati i na njihov rast. Kako im onda pomoći da zavole jesti zdravo, a kako da to zdravo bude i ukusno, donosimo seriju recepata za djecu u novoj rubrici Riblja priča, u suradnji s bračnim parom, Maksan.

O Marini i Filipu već smo pisali. Dvoje agronoma, zaljubljenici su u more i ribu. Prije godinu dana postali su roditelji i tada su počeli razmišljati kako educirati svoju djevojčicu, ali i svu ostalu djecu o najpoznatijim stanovnicima Jadrana. Ubrzo su došli na zanimljivu ideju – otvoriti obrt koji proizvodi edukativnu hrvatsku dječju igru (memory) Jadranska priča. A osim ovoga, na svom blogu pišu zanimljive recepte koji će uvelike olakšati roditeljima malenih izbirljivaca odgovor na pitanje- što im danas skuhati? Za početak, idemo na sigurno – sva djeca vole pizzu, zar ne?

Ipak, ovo nije obična pizza, već pizza s plodovima mora.

Imamo jedan recept za tijesto kojeg se štreberski uvijek držimo, bilo da radimo kiflice, pizzu ili pogaču. Od navedene količine možemo ispeći 3 pizze tako da obično zamrznemo ostatak tijesta pa po potrebi vadimo iz zamrzivača.

Ukoliko imate domaći umak od rajčice, ovo je pravo jelo u kojem ćete ga iskoristiti! Kao i uvijek, preporučamo kupovinu svježih morskih plodova u ribarnicama ali smo ovoga puta i sami koristili zamrznute plodove mora. Za kraj je potrebna kraljica talijanske gastronomije mozzarelle, koja predstavlja neizostavan sastojak morske pizze.

Sastojci:

Za tijesto:

2 jaja

2 jogurta (od 200 ml)

2 dcl ulja

2 dcl mlijeka

1 kocka svježeg kvasca

1 žlica šećera

1 kg oštrog brašna

1 žlica soli

Za nadjev:

200 ml umaka od rajčice

Sol

Papar

Origano

300 g mozzarelle

300 g plodova mora (kozice, dagnje, komadići hobotnice, lignji)

Cherry rajčice

Priprema:

  1. U mlijeko dodajte svježi kvasac i šećer pa pričekajte da kvasac nabubri.
  2. Izmiksajte jaja pa im dodajte jogurt i ulje.
  3. Brašno pomiješajte sa soli.
  4. Brašnu dodajte mlijeko s kvascem i šećerom i smjesu jaja, jogurta i ulja.
  5. Zamijesite tijesto.
  6. Tijesto podijelite na tri dijela. Ukoliko ćete pripremati samo jednu morsku pizzu, ostatak tijesta spremite u frižider ili zamrzivač.
  7. Zagrijte umak od rajčice te mu dodajte malo soli i papra.
  8. Tijesto premažite umakom od rajčice, na umak posložite mozzarellu narezanu na listiće.
  9. Preko mozarrelle poredajte morske plodove, cherry rajčice i na kraju pospite origanom.
  10. Pecite 25-30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici (na 180ºC).
  11. Ako ste obožavatelji pizze i morskih plodova, pripremite se da ćete igrati par-nepar za zadnji komad (mi smo igrali i Filip je pobijedio).

Dobar tek!

Riblju priču možete pratiti na instagram i facebook profilu.

Jurica Gašpar, Marina i Filip Maksan

PROČITAJTE JOŠ:

JADRANSKA PRIČA Memory igra za najmlađe, s opisom svakog morskog organizma
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.