4 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA Uskršnja pogača

ZEMLJA GURMANIJA Uskršnja pogača
Foto: Željko Krnčević

Repetitio est mater studiorum – “Ponavljanje je majka znanja” iliti Opet malo o Uskršnjoj pogači.

Stiže nam još jedan Uskrs, najveći i najvažniji kršćanski blagdan....

I onda se prisjetiti svega lijepoga i milosti koju nam donosi Uskrs. Sačuvati u sebi svo ono Dobro i ne dati mu da niti malo ode, pa se prisjetiti sviju. Kao da su ovdje s nama. Njihovih riječi, glasa, priča i šala. Pa ući u onaj naš Vremeplov Zemlje Gurmanije i sletiti u kužine sjećanja. U mirise, običaje i okuse. Tako ćemo i ove godine ponoviti neke stvari, prisjetiti se i novih, a da bismo onima koji su i onima koji dolaze, (iako ja mislim da sam još uvijek mlad) ostavili naše užance i običaje koji su se i do nas i naših dana itekako izmjenili zahvaljujući „tekovinama“ 20. stoljeća.

Foto: Željko Krnčević

Eto, i onda se prisjetih pogača i karitula. Neću se ponavljati. Opet ću donijeti recept za pogače i k(g)aritule. Evo mi je i danas sive ćelije probudio onaj slatki miris Doma. Pogača koje se mijese, odmaraju, peku … Koje cijelu kuću ispune onim plemenitim slatkim mirisom. Mirisom koji se eto nakon 14 godina nepušenja „vratio u djetinjstvo“  I onda se dogodi nešto meni drago. Uvijek sam volio „kušati“ uskislo slatko tijesto. Čiji slador paše Nepcu mom. Kad sam zadignuo poklopac od posude u kojoj je tijesto, vidje mene moja Karmen i samo što me nije po prstima pecla. Prisjetih se i moje bake Zdenke i sličnog razgovora. Ali, pošto su me obe razmazile, bi mi oprošteno, a ja uživah u predragom mi okusu.

E da, i onda se, eto kao i danas, nosilo izabranu hranu na blagosov. Pogaču, jaja, kapulicu, šunku ili pršut, sol … Ono kad bi pogača bila dobra, otkrivala bi se da je svi u crkvi vide, a kad bi bila loše pečena, tanka ili zagorena, pokrivala bi se kanavačom a otkrivala se jaja. Ili pršut ili šunka. Od tog blagosova nije se smjela ni mrvica prosuti. Baka je na to baš pazila. A ako bi koja ostala ili pak kora od jaja, bacali su se u špaker u vatru.

Meni su pogače i dan danas drage kad su ono nepečene, malo „tistaste“, ali sve je manje takvih. Još su gušti ostali dan danas tamo negdi u utorak, srijedu, potočati u mliko ono pogače šta ostane. Uh gušta. A sve u društvu orahnjače i makovnjače koje bi sutra trebale ići u proizvodnju. Jučer je bilo lipo, danas isto tako, a i sutra će. U vremeplovu Gurmanijinom s najdražima. S karitulama od babe Blaženke i Zdenke i tete Bepine. U umijeću tih dragih žena. I ne samo njih. Svih onih mama, baka, teta, strina i ujni koje su obilježile naš odgoj. Koje su u lijepim „hardovima“ naših sjećanja. Uskrs, naš najveći blagdan…

Foto: Željko Krnčević

Uskršnja pogača

Sastojci:

1 kg brašna; 8 jaja; 25 dkg šećera; 15 dkg masti; 1 velika žlica kvasca; 1 žličica soli; 1 limun; 1 naranča; 2 vanilije; malo “rožolja”.

Priprema:

Prosijati brašno. U sredini napraviti rupicu u koju se stave sva žumanjca i pola bjelanjaka, šećer, mast, sol i korica od limuna i naranče, vanilija i rožolj. Dodati kvasac koji je prije rastopljen u 1 dcl mlakog mlijeka s malom žlicom šećera. Sve dobro izraditi. Umotati u krpu i pustiti na toplo da uskisa. Kad je dovoljno uskisalo, tijesto podijeliti na tri dijela, oblikovati pogače i pustiti da opet kisaju. Kad su uskisale, škarama lagano prerezati po površini i namazati tučenim jajem. Peći na laganoj vatri oko 40 minuta. Napomena: Za pogače je važno da se sve radi u toplom.

Foto: Željko Krnčević

Za karitule ili pletenice tijesto je isto kao i za pogače

Podijelite ga na nekoliko dijelova, te ispletite pletenice na vrh koje se uplete jaje.

Kako bi sve bilo kompletno, donosimo i recept za pravljenje “rožolja”:

Sastojci:

½ kg šećera u prahu; ½ l mlijeka; ½ štapića vanilije; ½ l alkohola; sok od 2 limuna; nekoliko latica ruže.

Priprema:

Sve sastojke dobro izmiješati. Smjesu uliti u bocu, zatvoriti je i ostaviti 8 – 14 dana (na prozoru “prama” suncu). Zatim procijediti i pustiti da odstoji začepljeno. Liker se može koristiti odmah, ali što duže stoji, ukusniji je.

Foto: Željko Krnčević

Željko Krnčević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.