4 min. čitanja

Rekonstruirana važna utvrda nad dolinom Neretve iz 1686. godine

Rekonstruirana važna utvrda nad dolinom Neretve iz 1686. godine
Foto: Stipan Ujdur 

OPUZEN - Poznati amaterski animator starih dalmatinskih gradova i građevina Stipan Ujdur, zajedno s Ivanom Popićem završio je još jednu rekonstrukciju kroz animaciju 3D modela. Riječ je o obnovljenoj utvrdi Brštanik, Fortica, u Podgradini, koju  Mlečani u današnjem obliku obnavljaju 1686., a sve do 1878. služio je kao utvrda s vojnom posadom.

Od 1886. godine služila je kao bolnica za oboljele od kolere, a 1938. je zapaljena. Utvrda je danas u ruševnom stanju. Nalazi se na popisu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

- Nažalost ovo je umirovljenička produkcija a ne hollywoodska i nadam se kako mi nitko neće zamjeriti neke nepreciznosti ili autorsku slobodu - kazuje nam Stipan Ujdur.

Grad Brštanik, danas Fortica, je imao geostrateški povoljan položaj na lijevoj obali rijeke Neretve kod njenog ušća kod današnje Gradine nedaleko od Posrednice i Opuzena.

U podnožju tvrđave, uz obalu rijeke, u luci Lovorika, nastao je trg  u kojem se razvila snažna trgovačka djeatnost. Tu je prodavana sol koja je stizala iz Valone, Krfa, Ankone, Brindizija,  Drača i Zadra.

Važan centar trgovine solju

Pored soli razvijena je bila trgovina žitom, olovom, vinom, konjima, drvetom i robljem.

Iz ovog razdoblja o trgovini robljem ima  jedan zanimljiv događaj:

God. 1393. vodila se pred knezom dubrovačkim Šimunom Gučetićem rasprava zbog dogodjaja, koji se je zbio u Brštaniku. Katalonski trgovac Petar Duje predao je Dubrovčaninu Tomku Milkoviću zamotak skupocjenog sukna, da ga ponese u trgovište Brštanik na Neretvi i tamo proda, a za ubranu svotu, da mu kupi nekoliko bosanskih robinja patarenki (bogumilske vjere). Tomko je kupio dvije ženske, koje su zvahu Stojana i Tvrdislava i doveo ih Duji u Dubrovnik zaračunav za njih 36 dukata. Ove dvije ženske i s njima treća imenom Grlica izađoše pred kneza moleći, da ih pusti na slobodu, jer su one krštene i od krštenih roditelja, te kao takve ne mogu biti prodane u ropstvo. Knez ustanovivši, da je istina, što govore i da su dovedene iz katoličkog kraja, pusti ih na slobodu. Kupac robinja Tomko morade vratiti trgovcu Duji 36 dukata, koje je zaračunao za robinje, jer je njemu bilo naređeno, da kupi patarenke, a ne krštene kršćanke.

Tu se nalazila i kolonija dubrovačkih trgovaca koja je različitim zakupima održavala ekonomski monopol.

Trg se u aktivnom svojstvu ne spominje poslije 1395. Odlukom svoje vlade, dubrovčani su naglo prekinuli svoju dotadašnju djelatnost u Brštaniku i u potpunosti je prenijeli u Drijeva , danas Gabela. Razlozi za ovaj prekid nisu poznati, ali njime je označen kraj dotadašnjeg razvoja.

Brštanička gospodarska djelatnost svedena je na lokalne okvire i izumiranje, a kako ni strateške potrebe brštaničkog grada nisu više bile od značaja do kraja 15. soljeća on je pretvoren u ruševine i više se  ije obnavljao do dolaska Mlečana 1686. godine.

Važno je napomenuti da ga Dubrovčani ruše 1472. Godine a Osmanlije 1483. godine.

Mlečani ga u današnjem obliku obnavljaju 1686. godine  a sve do 1878. godine služio je kao utvrda s vojnom posadom. Od 1886. Godine služio je kao bolnica za oboljele od kolere, a 1938. je Zapaljen. Utvrda je danas u ruševnom stanju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FORT OPUS Ovako je izgledao Opuzen prije 339 godina
Poznati amaterski animator starih dalmatinskih gradova i građevina Stipan Ujdur, zajedno s Ivanom Popićem završio je još jednu rekonstrukciju kroz animaciju 3D modela, i to mletačke utvrde Fort Opus u Opuzenu iz 1684. godine. - Nažalost ovo je umirovljenička produkcija a ne hollywoodska i nadam s…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.