3 min. čitanja

Radovi na rekonstrukciji i sanaciji obale u luci Rab teku po planu

Radovi na rekonstrukciji i sanaciji obale u luci Rab teku po planu
Foto: ŽLU Rab

RAB - Početkom listopada 2022. započeli su radovi na rekonstrukciji i sanaciji obale u luci Rab, jedne od najvećih investicija Županijske lučke uprave Rab od njenog osnutka. Za sada se odvijaju u skladu s osnovnim planom.

Dovršetkom radova umanjit će se utjecaj juga i valova na akvatorij luke Rab, ali i zaštititi povijesna jezgra grada Raba od plavljenja mora. Poboljšat će se također maritimni uvjeti i osigurati pristajanje brodova u svim vremenskim uvjetima unutar luke što će utjecati i na bolju prometnu povezanost otoka.

U sklopu Drugog poziva za sufinanciranje i unaprjeđenja lučke infrastrukture u funkciji obalnog linijskog pomorskog prometa, te u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija' - prioritetne osi 7: Povezanost i mobilnost, Županijskoj lučkoj upravi Rab je za projekt Rekonstrukcije i sanacije luke Rab dodijeljen iznos od 36.530.000,00 kn.

Dodijeljena sredstva namijenjena su za izgradnju sekundarnog zaštitnog lukobrana dužine 44 metra ispred hotela Arbiana te za rekonstrukciju 400 metara obale od novog lukobrana do Trga sv. Kristofora.

Nenad Debelić, ravnatelj ŽLU Rab, kaže da se radovi odvijaju zadovoljavajućom dinamikom u skladu s osnovnim planom.

Trenutno se izrađuju mlazno injektirani stupnjaci (MIS) kojima se homogenizira postojeće temeljno tlo ispod obale. Na taj se način zapravo postavljaju novi temelji postojeće obale bez potrebe za njezinim uklanjanjem, a od projektiranih 366 stupnjaka već je injektirano njih oko 220 te se očekuje da će do sredine veljače svi biti izvedeni.

Stupnjaci se izrađuju metodom ubrizgavanja injekcijske smjese pod tlakom od 400 bara u morsko dno, a svaki od njih dužine je 8 metara što znači da će se ispod postojeće obale na dužini 400 metara injektirati 3.000 metara stupnjaka. Izvedeno je i visokotlačno čišćenje postojećeg obalnog zida te su na njemu izvedene prve tri kampade (sekcije) 'plombe'.

Na mjestima na kojima dolaze utvrde gata - budućeg lukobrana, iskopan je dio maritimnog sedimenta, a izrađeni su i betonski blokovi gata koji su privremeno deponirani u blizini gradilišta.

U narednom periodu planira se nastavak izrade mlazno injektiranih stupnjaka, izvođenje plombi obalnog zida, te skidanje postojećeg partera obale uz pripreme za izradu novih instalacija i opreme obale.

Krajem siječnja započet će zamjena materijala i priprema temelja za izradu lukobrana te će se početi slagati predgotovljeni montažni elementi uz njihovo preopterećenje kako bi se pratilo slijeganje tla prije montaže svih ostalih elemenata.

U koordinaciji između Županijske lučke uprave Rab, izvođača radova te stručnog građevinskog nadzora i voditelja građenja planirano je da se svi grubi građevinski radovi izvedu do početka turističke sezone. U ovom trenutku ne postoje razlozi da tijek izvođenja radova ne ide prema planu, a očekuje se da će se planirana dinamika i ubrzati zbog organizacije građenja, piše Rab Danas.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

NEOČEKIVANO OTKRIĆE S RABA Izvirili ostaci srednjovjekovnih drvenih brodova
U srpnju prošle godine Morski HR je prvi objavio otkriće neočekivano otkriće s Raba - iz zemlje su naime izvirili ostaci dva srednjovjekovna drvena broda. U međuvremenu, neumorno rade arheološki alati, a ostaci ovog srednjovjekovnog drvenog broda polako izlaze na površinu. Pored njega nalazi…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.