2 min. čitanja

NEOČEKIVANO OTKRIĆE S RABA Izvirili ostaci srednjovjekovnih drvenih brodova

NEOČEKIVANO OTKRIĆE S RABA Izvirili ostaci srednjovjekovnih drvenih brodova
Foto: Morski HR

RAB - U srpnju prošle godine Morski HR je prvi objavio otkriće neočekivano otkriće s Raba - iz zemlje su naime izvirili ostaci dva srednjovjekovna drvena broda. U međuvremenu, neumorno rade arheološki alati, a ostaci ovog srednjovjekovnog drvenog broda polako izlaze na površinu.

Pored njega nalazi se još jedan manji i oba se pripremaju za vađenje.

- Već dva tjedna mičemo zemlju, mičemo nepripadajuće dijelove kako bi nam bilo što lakše izvaditi cijelu brodsku konstrukciju. Ja sam student arheologije, mislim da je jedinstvena prilika u Hrvatskoj kopati jedan ovakav brod na kopnu - rekla je za HRT Anja Mitrović, studentica arheologije.

- U završnoj fazi radova smo, upravo se pripremamo za vađenje drveta u bazene za desalinizaciju - rekao je antropolog Branimir Cvrtila.

Foto: Morski HR

Prije vađenja, svaki se dio mora u potpunosti dokumentirati - na licu mjesta fotografirati i označiti.

- To je bitno da bi kasnije znali što bolje i detaljnije rekonstruirati te brodove i da bi se kompletna ta dokumentacija i arheologija broda mogle što bolje unaprijediti - objasnila je Nikolina Ćuk, dokumentaristica Instituta za pomorsku baštinu Ars Nautica.

- Žute trakice označavaju dijelove broda, odnosno pojedine elemente kao npr. ovo što vidite poprečno su rebra, rebreni element broda - rekao je student arheologije Paulo Škibola.

Riječ je o manjim brodovima koji su se pokretali i jedrima i veslima, a Rabljanima su najvjerojatnije služili u svakodnevnom životu.

- Pronašli smo dosta koštica maslina i mislimo da je služio stanovnicima Raba za svakodnevne težačke poslove, možda i za ribarenje - rekla je Irena Radić Rossi, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NEVJEROJATNO OTKRIĆE NA RABU Na gradilištu hotela pronađeni drveni brodovi iz 14. stoljeća!
Tijekom obavljanja arheološkog nadzora od strane arheologa nad iskopom građevinske jame na k.č. 140/3 k.o. Rab – Mundanija (područje ex. hotela Istra na dnu Rapske luke u vlasništvu tvrtke Cilika d.o.o. iz Zagreba) pronađeni su drveni elementi za koji se utvrdilo da se radi
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.