2 min. čitanja

Pulski rotor svijetlit će ljubičastom bojom u povodu Međunarodnog dana "Palčića", prijevremeno rođene djece

Pulski rotor svijetlit će ljubičastom bojom u povodu Međunarodnog dana "Palčića", prijevremeno rođene djece
Foto: Pexels

PULA - U četvrtak, 17. studenoga 2022. godine veliki rotor u Šijani zasjat će ljubičastom bojom povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju čime će Grad Pula tradicionalno podržati prijevremeno rođenu djecu i njihove roditelje na inicijativu Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići".

Foto: Grad Pula

U svijetu se jedno od 10 djece rodi prije vremena. U Hrvatskoj to je više od 2600 djece godišnje, odnosno sedmero svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika.

Unatoč tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Udruga Klub roditelja nedonoščadi "Palčići", jedine Udruge ove vrste na području Republike Hrvatske, kontinuirano pruža podršku roditeljima prijevremeno rođene djece. U suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastoji da javnost u što većoj mjeri informira o ovoj temi, a jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje.

U Hrvatskoj je u veljači 2010. godine, na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika u cilju pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, osnovana udruga ˝Palčići˝.

Osim potpore roditeljima i djeci, Udruga je dosad organizirala i nekoliko humanitarnih projekata pomoću kojih je 30-tak hrvatskih bolnica opremila medicinskom opremom koja im je nedostajala za liječenje i skrb o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se od 2008. godine kada ga je inicirala Europska zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) s partnerima. Europska zaklada za brigu o novorođenoj djeci (EFCNI) je paneuropska organizacija koja okuplja roditelje i stručnjake sa zajedničkim ciljem poboljšanja dugoročne njege prijevremeno rođene djece kao i one rođene bolesne te pružanja podrške njihovim obiteljima.

Osim ljubičaste boje, simbol prijevremeno rođene djece je niz od 10 dječjih čarapica, od kojih jedna, najmanja simbolizira prijevremeno rođeno dijete od 10 rođenih.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.