3 min. čitanja

Pulski Možemo!: Rezultat referenduma obvezujući je za grad Pulu

Pulski Možemo!: Rezultat referenduma obvezujući je za grad Pulu
Foto: Boris Kačan

Nakon što je u subotu arhitektonski studio 3LHD izvijestio o predaji zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole za gradnju hotela u napuštenom kamenolomu na Valkanama, Možemo! Pula priopćio je da će rezultat referenduma za Lungomare biti obvezujući za Grad Pulu, neovisno o tom zahtjevu.

Naime, iz platforme Možemo! Pula ističu kako voditelj projekta Hotel Valkane, Zoran Kostić, netočno i s ciljem obeshrabrenja građana da izađu na referendum iduće nedjelje, tvrdi da je "resorno ministarstvo dalo jasnu uputu kako je nebitno je li zahtjev podnesen prije ili poslije referenduma, odnosno da, dok god GUP nije izmijenjen, stari plan vrijedi".

- Suprotno Kostićevim tvrdnjama, podnositelj zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole nema nikakva prava u ovom slučaju, jer pojedinačni akt, odnosno lokacijska dozvola, nije izdana prije donošenja odluke o provedbi referenduma - naveli su u subotu iz pulskog Možemo!

Da je "kojim slučajem pravomoćna lokacijska dozvola izdana prije odluke o provedbi referenduma, koju je Gradsko vijeće donijelo 30. kolovoza ove godine, investitor bi imao stečena prava; ili da je podnio zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole prije tog datuma, imao bi legitimna očekivanja da se postupak dovrši po pravilima koja su vrijedila u vrijeme podnošenja zahtjeva, ističu u priopćenju iz platforme Možemo! Pula.

No, dodaju, "ovdje ni jedno ni drugo nije slučaj".

- Zbog promjene okolnosti koje mogu nastupiti izjašnjavanjem građana na referendumu, može se promijeniti prostorno-planska dokumentacija i investitor to mora trpjeti. Rezultat lokalnog referenduma je obvezujući za jedinicu lokalne samouprave u kojoj se provodi, u ovom slučaju obvezujući je za Grad Pulu, tumače iz Možemo! Pula.

VIDEO Ovako bi trebao izgledati hotel koji će se graditi u napuštenom pulskom kamenolomu
Nakon što je u travnju ove godine investitor javno predstavio projekt gradskim vijećnicima i građanima, od danas je javnosti dostupna i video animacija s detaljima pozicioniranja hotela Valkane, unutar rupe zapuštenog istoimenog kamenoloma Valkane u Puli, izgleda novog parka otvorenog javnost…

Referendum u Puli u nedjelju, 9. listopada

To znači, naveli su, "da ako Puležanke i Puležani sljedeće nedjelje većinom glasova registriranih birača zaokruže ZA u odgovoru na referendumsko pitanje: 'Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja 'Lungomare' ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?', takva je odluka obvezujuća za Grad Pulu i gradnja hotela neće biti moguća.

- To znaju i pulski gradonačelnik Filip Zoričić i gradski vijećnici, ali o tome šute i ne žele pozvati građane koji su ih izabrali, da putem referenduma konzumiraju svoje zakonsko i demokratsko pravo izravnog sudjelovanja u upravljanju Pulom - zaključili su iz Možemo! Pula.

Građanska inicijativa prikupila je u svibnju više od 11.000 potpisa za referendum o gradnji hotela na Valkanama. Referendum će se održati iduću nedjelju, 9. listopada, nakon što je Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo da je prijedlog za raspisivanje referenduma podnio potreban broja birača i da je referendumsko pitanje sukladno zakonu, prenosi HRT.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

REFERENDUM ZA LUNGOMARE Puležani odlučuju o svom obalnom i zelenom pojasu
Puležani u nedjelju 9. listopada izlaze na referendum za Lungomare. Inicijativa građana traži da se o njihovoj obali - njezinoj prenamijeni i gradnji hotela odlučuje javno, a ne iza zatvorenih vrata. Inicijativa građana Referendum za Lungomare nastala je radi uključivanja Puležanki i Puležan…
Rastu tenzije oko projekta Lungomare – Pulski Možemo zaziva referendum | | Morski HR
Platforma Možemo! Pula zaziva raspisivanje referenduma o projektu Lungomare na kojem bi se građani izjasnili žele li pored omiljenog kupališta i šetnice golemi hotel. Tema je to koja je na
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.