2 min. čitanja

REFERENDUM ZA LUNGOMARE Puležani odlučuju o svom obalnom i zelenom pojasu

REFERENDUM ZA LUNGOMARE Puležani odlučuju o svom obalnom i zelenom pojasu
Foto: Boris Kačan

PULA - Puležani u nedjelju 9. listopada izlaze na referendum za Lungomare. Inicijativa građana traži da se o njihovoj obali - njezinoj prenamijeni i gradnji hotela odlučuje javno, a ne iza zatvorenih vrata.

Inicijativa građana Referendum za Lungomare nastala je radi uključivanja Puležanki i Puležana u odlučivanje o namjeni jedne od posljednjih zelenih oaza uz more.  

- Nejasne okolnosti stjecanja vlasništva i od očiju javnosti skrivene promjene Urbanističkog plana uređenja vezane za namjenu šume i sportske zone neugodno su nas iznenadile. Prenamjena iz sportsko-rekreacijske u turističko-građevinsku zonu ne smije nas ostaviti ni ravnodušnima ni malodušnima. Početak gradnje nepovratno otvara vrata daljnjim promjenama u cijelom području. U obzir, dakle, treba uzeti i mogućnost dodatnih gradnji. Investitori brinu samo o zaradi, dok je na nama da brinemo o kvaliteti života koja se tako dodatno narušava. Ona se ne odnosi samo na potrebu za mirom u prirodi i svježem zraku, nego i na korištenje postojećih resursa, infrastrukturne mogućnosti te profesionalnu realizaciju nas samih - poručuju iz Inicijative.

Sa zahtjevom da se o njihovoj obali odlučuje javno, došli i u Sabor na okrugli stol Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka. Pitaj me za Lungomare!- poručuju.

Foto: Inicijativa građana Referendum za Lungomare

Prikupljeno gotovo 11 tisuća potpisa

Građani Pule okupili su se oko inicijative, kaže Ivana Nataša Turković, jer su shvatili da će izgubiti jedini slobodan prostor u gradu za rekreaciju i kupanje.  

- Uspjeli smo prikupiti 10.918 potpisa. To je veliki iskorak, pokazao je da Pula, ne samo oni koji se protive gradnji i prenamjeni zemljišta nego i oni koji misle da se tamo možda i treba graditi, ali su svi zajedno smatrali da se građane treba pitati - rekla je Ivana Nataša Turković, iz Inicijative Referendum za Lungomare.

S obzirom na spregu vlasti i investitorske mašinerije, građanima tek preostaje samoorganizacija i izlazak na lokalne referendume i obrane pomorskog dobra i općeg i javnog dobra.

Puležani će svoj stav o projektu Lungomare izreći u nedjelju 9. listopada.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.