3 min. čitanja

Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod

Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod
Foto: Grad Pula

PULA - Završen je projekt Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod u kojem su partneri bili Grad Pula-Pola, Turistička zajednica grada Pule te Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navaledell´Istria.

U sklopu projekta realizirane su brojne aktivnosti kao što su: izgradnja lifta za pristup Kaštelu i Povijesnom i pomorskom muzeju Istre koji je omogućio lakši pristup turistima treće životne dobi ali i svima ostalima, izvedeni su zatim brojni građevinski radovi na zaštiti i prilagodbi prostora u samoj utvrdi Kaštel, uređena je suvenirnica, provedene su aktivnosti važne za promociju i marketing projekta te je izrađen vizualni identitet projekta i web stranica na 4 jezika..

Gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić osvrnuo se u svojoj izjavi na važnost graditeljske i kulturne baštine kojom Pula obiluje.

- Graditeljska baština i kulturna tradicija važan su temelj na kojima Pula i danas živi te nedjeljivi dio oblikovanja jedinstvenog identiteta i šarma današnjeg grada. Svaki korak u očuvanju tih vrijednosti ukazuje da ih znamo cijeniti i da brinemo o svemu što nam je ostavljeno u naslijeđe. Ovaj projekt upravo je dokaz takve brige ali i dokaz da znamo valorizirati, oplemeniti i prilagoditi kulturnu baštinu potrebama modernog čovjeka. To je, smatramo, dobar pristup koji i nadalje treba razvijati u nadolazećim projektima zaštite i očuvanja kulturne baštine. Kulturnu baštinu nužno je očuvati no ne manje važno i koristiti njene iznimne resurse stavljajući ih u funkciju kako bi bili jedan od ključnih generatora razvoja - poručio je gradonačelnik Zoričić.

U projektu je naglašena i edukativna nota te važnost informiranja javnosti. Tako je tijekom projekta održana edukacija turističkih vodiča o novom turističkom proizvodu, a projekt je promoviran u Zagrebu, Trstu, Ljubljani i Opatiji. Angažirani su animatori/promotori projekta i atrakcija u sklopu istog, održane predstave i koncerti s ciljem promocije turističkog proizvoda Pulskog fortifikacijskog sustava. U gostima su bili i inozemni novinari te blogeri, a otvorena je i izložba pod nazivom “Fortifikacijski sustav Pule”.

- Projekt Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod ostvaren je kao i planirano, a polučio je rezultate i veće od planiranog. Ne samo u smislu povećanja broja posjetitelja već i u smislu povećanog interesa za posjetu te oduševljenjem s liftom i izložbom. Na svim održanim prezentacijama sudionici su sa zanimanjem pratili što se realiziralo, a prisutni novinari izrazili su zadovoljstvo što su imali priliku posjetiti isti. Kroz promociju koja se odradila do sada i kroz onu koju će Turistička zajednica nastaviti i nakon završetka projekta, Pula fort centar će biti sve vidljiviji i prepoznat na tržištima koja gravitiraju Puli - istaknula je dorektorica TZG Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell´Istria sudjeluje, kao projektni partner na projektu ITU mehanizma kojega je nositelj Grad Pula, ispunio je sve projektne ciljeve i zadatke, a sama izložba na Kaštelu zapravo je vrhunac ovoga projekta koji će nastavljati približavati svima veličanstvenost ovog atraktivnog fortifikacijskog sustava.

- Danas možemo reći da su ispunjena naša očekivanja s kojima smo ušli u projekt. Tu, prije svega, mislim na činjenicu da je izvedenim građevinskim radovima sanacije i zaštite riješen dobar dio infrastrukturnih potreba. Da ih samo ukratko spomenem: saniran je most na ulazu u Muzej čime su ojačani njegova nosivost i izdržljivost, sanacijom krova istočne kortine i uređenjem izložbenih prostorija dobiveni su novi kvalitetni izložbeni prostori, uređen je prostor za ugostiteljski punkt, uređen je i značajno proširen sanitarni čvor, uređeni su tunelski prostor Zerostrasse, kao i međuetaža, tj. tunelski prostori ispod same utvrde, te su obje razine tunelskih prostorija dizalom povezane s Kaštelom. Tom povezanošću stvoren je prostor jedinstvene kulturno – turističke destinacije, uređen je Centralni upravljački sustav, u kojemu su objedinjena tehnološka rješenja video nadzora, protuprovalne zaštite, vatrodojave, novog sustava naplate i upravljanja dizalom, tako da možemo reći kako ova implementacija novih tehnoloških rješenja predstavlja spoj kulturno – povijesne baštine i moderne tehnologije. Omogućena je realizacija kvalitetne multimedijske izložbe na temu pulskih fortifikacija, koja će u sljedećim godinama predstavljati okosnicu izložbene ponude Muzeja.  Stvoreni su preduvjeti za značajnije dolaske grupa posjetitelja u pred i postsezoni, što je do sada bio najizraženiji problem, što se posjeta Muzeju tiče - istaknuo je Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell´Istria

Dodatnom, novom i kvalitetnom ponudom na Kaštelu značajno se utjecalo na porast broja posjetitelja. Tako je Muzej u periodu od siječanja do rujna 2022. godine posjetilo nešto više od 166 000 posjetitelja. Za realizaciju ovolikog obima posla, bez sudjelovanja u projektu, bila bi potrebna desetljeća.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.