2 min. čitanja

Prvoga dana veljače 1918. mornari u Boki kotorskoj otkazali su poslušnost zapovjedništvu

Prvoga dana veljače 1918. mornari u Boki kotorskoj otkazali su poslušnost zapovjedništvu
Foto: Wikimedia / Ilustracija

SVIJET - Loši uvjeti u mornarici kumovali su rastu ogorčenosti te u konačnici pobuni koju su predvodila trojica Hrvata i jedan Čeh. Predvodnici su osuđeni na smrt, dok su mnogi drugi zatvoreni ili smijenjeni.

Hrvati su se tijekom Prvog svjetskog rata borili kao dio austro-ugarske vojske. Posebno su veliki udio imali u mornarici gdje su sačinjavali oko trećine ljudstva. Međutim, nije ih bilo mnogo među časnicima - tamo su dominirali muškarci austro-njemačke narodnosti.

Iako su u početku bili motivirani boriti se za habsburšku krunu, nestašica namirnica, veliki gubici na kopnenim bojištima, nemogućnost dopusta te socijalne razlike, rezultirale su rastom ogorčenosti. Među mornarima je odjeknulo i širenje komunističkih ideja od vojnika koji su se vraćali iz zarobljeništva u Rusiji koja je nakon Oktobarske revolucije istupila iz rata.

Prvoga dana veljače 1918. mornari u Boki Kotorskoj - tada u sastavu Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije - otkazali su poslušnost zapovjedništvu.

Točno u podne, na brodovima Sankt Georg i Gea, preuzeli su zapovjedništvo u svoje ruke te izvjesili crvene zastave kao znak pobune. Uskoro im se pridružilo još 40 brodova stacioniranih u zaljevu.

Na čelu pobune bili su Mate Brničević iz Krila Jesenica kod Omiša, Antun Grabar iz Poreča, Jerko Šišgorić iz Žirja kod Šibenika i Čeh František Raš.

Veliki interes Europe

Manjak kontrole nad komunikacijom, neorganiziranost ustanika i odlučnost Vrhovnog vojnog zapovjedništva da oružanom silom spriječi mornare u planu isplovljavanja prema Italiji, potkopali su pobunu.

Jedna struja ustanika zastupala je ideju da zaposjednuti brodovi isplove i pridruže se silama Antante, dok je druga tražila da brodovi ostanu u Boki.

Zapovjedništvo je 2. veljače pobunjenim mornarima uputilo ultimatum o predaji, zapovjedilo evakuaciju civila, a njemačkim podmornicama naložilo potapanje brodova Gea i Sankt Georg. Osim toga, određeno je da se nepovjerljive postrojbe, koje su uglavnom činili Hrvati, zamijene mađarskim i njemačkim kadrom.

Sljedećeg dana u zaljev pristižu ratni brodovi iz Pule, a pobunjenici se predaju. Predvodnici su osuđeni na smrt strijeljanjem, dok su mnogi drugi zatvoreni ili smijenjeni. Uhićeno je ukupno 500-tinjak mornara, u zatvoru ih je umrlo desetak, a tijekom same pobune smrtno su stradala dvojica.

Pobuna je izazvala velik interes Europe te je bila udarna vijest u novinama. Naime, radilo se o dobu kada se nazirao kraj Prvog svjetskog rata i poraz Centralnih sila.

Boka Kotorska bila je važna pomorska baza Dvojne Monarhije zbog svog strateškog položaja, stare pomorske tradicije i razvedene obale koja je brodovima pružala sigurno utočište. Ujedno je bila i najjužnija točka Monarhije.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Obilježena godišnjica smrti Antona Grabara, jednog od vođa pobune mornara u Boki kotorskoj | | Morski HR
POREČ - Polaganjem vijenaca na spomen ploču gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i predstavnici porečke Udruge antifašističkih boraca i antifašista s predsjednikom Arduinom Matoševićem, odali su počast
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.