1 min. čitanja

Prvo Vijeće građana u Hrvatskoj pokreće se u Rijeci

Prvo Vijeće građana u Hrvatskoj pokreće se u Rijeci
Foto: Boris Kačan

RIJEKA - Po prvi put u Hrvatskoj ove jeseni pokrenut će se inovativni način sudjelovanja građana u donošenju odluka na lokalnoj razini, Vijeće građana koje se pokreće u Rijeci, a pozivi za sudjelovanje su proteklog tjedna upućeni na 1000 slučajno odabranih adresa.

Na ove adrese će do 10. listopada dolaziti educirani anketari, koji će utvrditi jesu li građani spremni na djelovanje u Vijeću građana. Iz svakog domaćinstva može sudjelovati samo jedan član.

Vijeće građana će činiti 34 građana i građanki, različite dobi i mjesta stanovanja. Stoga je unaprijed osmišljen način izbora i popunjavanja tog tijela, koje bi trebalo predstavljati "Rijeku u malom", prenosi HRT.

Takva vijeća, na razinama od lokalne do europske, sa ciljem razmatranja različitih tema i važnih društvenih i političkih pitanja, do sad su pokretana u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Irskoj i drugim zemljama, pa i na razini EU.

Vijeće građana se ne ustrojava kao stalno tijelo koje će donositi odluke, nego je riječ o procesu tijekom kojeg će sudionici dobiti priliku učiti, raspravljati, konzultirati se i na kraju donijeti preporuke, a Grad Rijeka svako prihvaćanje ili odbijanje preporuka mora detaljno obrazložiti.

Izabrani članovi vijeća proći će edukaciju od nekoliko tjedana, nakon čega slijedi razdoblje konzultacija u kojima sudionici mogu održati javne rasprave i prikupljati mišljenja javnosti. U trećoj fazi se raspravlja i odlučuje u malim skupinama, te se postupno definiraju zaključci ili preporuke.

Vijeće građana Rijeke bavit će se pitanjima unapređenja sustava mjesne samouprave i povećanja sudjelovanja građana u razvoju lokalne zajednice. Djelovat će do početka prosinca.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.