3 min. čitanja

Prvo predstavljanje hrvatskog turizma u Latinskoj Americi!

Prvo predstavljanje hrvatskog turizma u Latinskoj Americi!
Foto: HTZ

Hrvatska turistička zajednica u središtu Čilea, u hrvatskom klubu Estadio Croata, održala je posebnu prezentaciju ukupne hrvatske turističke ponude. Prezentacija je organizirana u sklopu 28. Catad’Ora, najprestižnijeg i najpopularnijeg vinskog natjecanja i ocjenjivanja vina i žestokih pića Latinske Amerike, koje se održava u Santiagu de Chileu i na kojem Hrvatska po prvi puta ima status Zemlje partnera.

Iako su predstavljena sva bogatstva hrvatskog turizma, poseban fokus prezentacije, održane za 70 najznačajnijih čileanskih turoperatora, agenata, turističkih novinara i travel blogere, stavljen je na nautički turizam, razvedenu obalu, čistoću mora, netaknutu prirodu, ali i na sigurnost Hrvatske kao turističke destinacije te vrhunsku eno-gastronomiju. Nacionalnu turističku ponudu predstavili su Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Tomislav Fain, direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija te Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj, dok je okupljene sudionike na početku događanja pozdravila Mira Martinec, veleposlanica Republike Hrvatske u Čileu.

- Catad’Or je prilika za predstavljanje naših vrhunskih vina, ali i Hrvatske kao popularne i poželjne turističke destinacije na Mediteranu. Hrvatska je na globalnoj razini sve prepoznatljivija kao sigurna odmorišna destinacija, međutim, sve smo prepoznatljiviji i kao visoko kvalitetno eno-gastronomsko odredište. Status Zemlje partnera na prestižnom Catad'Oru pružio je mogućnost za dodatni iskorak u predstavljanju naše turističke ponude na ovom dalekom tržištu s velikim potencijalom, posebice kada znamo brojnost vrlo cijenjene hrvatske dijaspore u Čileu i cijeloj Latinskoj Americi. Vjerujem kako smo ovime svima njima dodatno približili našu zemlju koja se, vidjeli smo ovdje, itekako voli i na daljinu - izjavio je direktor Kristijan Staničić, nadodavši kako vjeruje da će mnogi Hrvati, koji to još nisu, doći u našu zemlju i upoznati destinacije svojih predaka.   

Kada govorimo o dalekim tržištima i turističkim agencijama, prema riječima Tomislava Faina iz UHPA-e, interes za hrvatskim destinacijama ne jenjava unatoč svim globalnim izazovima.

- Naša je zemlja na globalnoj razini prepoznata po različitim aspektima turističke ponude koji našu zemlju čine prepoznatljivom i atraktivnom turističkom destinacijom. Za agencije je vrlo važno prepoznati preferencije svakog pojedinog tržišta kako bi kreirale ponude koje će odgovarati interesima putnika koje želimo privući u hrvatske destinacije - naglasio je Fain.  

Pozitivne trendove s tržišta Čilea potvrđuju i podaci sustava eVisitor prema kojima je s ovog tržišta u dosadašnjem dijelu godine ostvareno preko 15.000 dolazaka i 46.000 noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 18 posto u dolascima i 13 posto u noćenjima.

Da je prezentacijom hrvatskog turizma u Čileu napravljen značajan i vrlo pozitivan iskorak u približavanju Hrvatske na ovom području naglasila je i Mira Martinec, veleposlanica Republike Hrvatske u Čileu.

- Mogućnosti koje pruža Hrvatska kao mediteransko-kontinentalna turistička destinacija u srcu Europe su mnogobrojne. Ova aktivnost HTZ-a sigurno će rezultirati značajnim interesom ovog velikog tržišta i zbog toga što je prezentacija učinjena pred velikim brojem predstavnika raznih djelatnosti u turističkoj industriji. Čile nema niti jedan veliki turistički sajam te je važno približiti se tom velikom i nedovoljno istraženim turističkom bazenu u kojemu leži potencijal klijenata koji si mogu i žele priuštiti zanimljiva ljetovanja u daleke krajeve. Također, ovo je zemlja s preko 250.000 osoba podrijetlom Hrvata, koji su emotivno vezani za zemlju svojih predaka, koju rado posjećuju familijarno u grupama od 20 i više članova obitelji - zaključila je Martinec. 

Natjecanje Catad’Or u Santiagu de Chileu održava se od 1995. godine, a na ovogodišnjem izdanju ocjenjivalo se ukupno 1.300 uzoraka iz 20 zemalja svijeta. Uz podršku Hrvatske gospodarske komore na ovogodišnjem izdanju manifestacije Catad'Or World Wine Awards prezentiraju se vinarije Kutjevo, Badel 1862, Jako vino i Agrolaguna, te predstavnici regionalnih organizacija u Hrvatskoj. Iz naše zemlje poslan je 41 uzorak vina (17 bijelih, 20 crnih, 1 rose i 3 pjenušava) i sedam uzoraka destilata. 

D.G.

 

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.