2 min. čitanja

Prva medicinsko-terapeutska plaža na Jadranu

Prva medicinsko-terapeutska plaža na Jadranu
Photo: Istarska županija

ROVINJ – Medicinsko-terapeutska plaža, prva takva na Jadranu otvorena je u sklopu Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Prim. dr. Martin Horvat“ u Rovinju.

Jedinstvena terapeutska plaža

Riječ je o jedinstvenoj terapeutskoj plaži koja bi po opsegu i veličini zahvata trebala postati i važan impuls u promjeni paradigme medicinskog turizma. Projekt obnove ove plaže vrijedan je ukupno dva milijuna kuna od čega je 800 tisuća kuna osiguralo Ministarstvo turizma kroz Fond za razvoj turizma, a preostalih 1,2 milijuna kuna uložila je Istarska županija.

Ravnatelj bolnice doc.dr. Marinko Rade naglasio je da je rovinjska bolnica prva u nas krenula u ovakav pristup medicinskom turizmu, pa se očekuje znatan broj inozemnih pacijenata koji će dolaziti na rehabilitaciju u Rovinj, ali je namjera i da bolnica bude otvorena za sve. Također, najavio je kako je Ministarstvo zdravstva osiguralo financijska sredstva za projektiranje obnove glavne zgrade Bolnice.

Photo: Istarska županija

Plaža s dugom tradicijom terapijskog kupališta

Arhitekturom i dizajnom cjelokupni kompleks bolničke plaže, uključujući sportske i rekreativne sadržaje, prilagođen je za osobe sa zdravstvenim poteškoćama. Osim što će se adaptacijama olakšati korištenje kupališta teško pokretnim osobama, korisnici će biti pod stalnim nadzorom spasilaca te će, u slučaju zdravstvenih poteškoća, u svako doba imati mogućnost hitne liječničke intervencije. Samo kupalište je u okviru bolničkog kompleksa izgrađeno kao dječje kupalište od 1908. do 1909. godine, od kad je zadržalo osnovne karakteristike originalnog austrijskog kupališta tog perioda. Obnovom su predviđena brojna prostorno – tehnološka poboljšanja, projektirana upravo prema uputama osoblja bolnice, a što će omogućiti visoku kvalitetu pružanja medicinskih tretmana rehabilitacije pacijenata te sigurno korištenje za sve zainteresirane.

Rovinjska bolnica inače je jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja već treću godinu posluje pozitivno, a njezin ravnatelj Marinko Rade već drugu godinu zaredom proglašen je najboljim mladim znanstvenikom na svijetu.

(Istarska županija)

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.