2 min. čitanja

Provjerite spadate li među one koji bi u potpunosti trebali izbjegavati srdele

Provjerite spadate li među one koji bi u potpunosti trebali izbjegavati srdele
Foto: Unsplash

Uz mnoge zdravstvene prednosti, srdele se ne preporučaju svima. Patite li od visokog krvnog tlaka, gihta ili imate bubrežne kamence, bolje ih je izbjegavati.

Srdele su pune važnih hranjivih tvari, što ih svrstava na prvo mjesto kada je u pitanju prehrana. Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, ova mala plava riba veliki je čuvar zdravlja.

Studije, između ostaloga, pokazuju da ishrana namirnicama poput srdela koje su bogate omega-3 masnim kiselinama može pomoći u liječenju depresije i anksioznosti.

Međutim, uz mnoge zdravstvene prednosti, srdele u svježem ili konzerviranom obliku nisu vrsta ribe koja se preporučuje svim ljudima.

Pacijenti koji pate od visokog krvnog tlaka, gihta ili bubrežnih kamenaca, trebaju ih izbjegavati. Osim toga, konzervirane srdele sadrže posebno velike količine natrija što nije preporučljivo osobama s visokim krvnim tlakom.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

SRDELA – 7 plus još koji razlog zašto od sve ribe izabrati najjeftiniju | | Morski HR
Kvalitetna hrana je skupa, no postoji izuzetak. Srdela je jedna od rijetkih izuzetno zdravih namirnica koje spadaju u “brzu hranu”, bilo da se radi o termički obrađenoj ili konzerviranoj rib
Njeno veličanstvo – Srdela | | Morski HR
Valjda najzastupljenija riba na našim prostorima, opjevana u mnogim pjesmama, spominjana u mnogim tekstovima i knjigama je svakako srdela (lat. Sardina pilchardus). U Dalmaciji joj se tepa kao ribi
Konzerva puna blagodati: Ova namirnica čuva srce, štitnjaču, kosti, zube i kožu
Za sardine možemo sa sigurnošću reći da su jedna od najomiljenijih namirnica koju konzumiramo doslovno iz konzerve. Zapravo, srdele u našem jeziku postaju sardine onda kad se iz mora ‘presele’ u male limene kutije. I gospodarski i nutritivno veoma su važna riba, koja se počela konzervirati još poče…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.