1 min. čitanja

Prošle godine u 610 akcija na moru spašene 733 osobe

Prošle godine u 610 akcija na moru spašene 733 osobe
Foto: MPPI

U 610 akcija na moru prošle godine je 733 osobe spasila Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka, Pula, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik, izvijestilo je Ministarstvo mora.

Najviše je "Search and rescue" (SAR) akcija bilo u kolovozu 2021., njih 162 što je za 24 akcije više nego u istom razdoblju prethodne godine. Prošle godine na moru nije nestala niti jedna osoba, ali ih je zato bilo ozlijeđeno 33. Život je izgubilo njih 28 od čega su devetorica bili ronioci. Spašeno je 13 brodova, 110 brodica, 12 jahti i 15 ostalih plovnih objekata.

U prošloj je godini zabilježen i 51 slučaj nesposobnosti za plovidbu, 43 nasukavanja i udaraca, 27 požara, 18 potonuća i 17 sudara.

Zadarska Lučka kapetanija je odradila ukupno 196 akcija, šibenska 123, splitska 121, riječka 69, te dubrovačka 52.

Tijekom prošle godine 827 puta su angažirane spasilačke plovne jedinice, najviše lučke kapetanije, a zatim i ostalih sudionika u pomorskom prometu: Ministarstva unutarnjih poslova, komercijalnih spašavatelja, Obalne straže i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kažu kako distribucija SAR akcija tijekom 2021.godine pokazuje ustaljenu pravilnost u odnosu na 2020.godinu, kao i na prethodne godine. Najveći broj SAR akcija bilježi se u ljetnim mjesecima, tijekom turističke sezone, uslijed značajnog povećanja pomorskog prometa plovnih objekata namijenjenih razonodi, sportu i rekreaciji.

- Analize potvrđuju kako su najčešći uzroci nesreća i nezgoda na moru nemar prema prognostičkim upozorenjima, nedovoljno nautičko iskustvo, neadekvatna opremljenost brodica i tehnička neispravnost plovila - kažu u ministarstvu, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.