2 min. čitanja

Projektant Titanika ostao je na brodu do kraja i s njime potonuo

Projektant Titanika ostao je na brodu do kraja i s njime potonuo
Foto: Wikimedia

SVIJET - Thomas Andrews zalagao se za postavljanje većeg broja čamaca za spašavanje te za dizajn s dvostrukom oplatom. Rođen je na današnji dan, a sa 39 godina krenuo je na sudbonosno putovanje.

Thomas Andrews, inženjer koji je projektirao Titanic, rođen je 7. veljače 1873. Rodio se u Irskoj, no smatrao se Britancem jer je pripadao obitelji protestantskih doseljenika u Irsku iz Velike Britanije.

Od mladosti je radio kao inžinjer brodogradnje u poznatom brodograđevnom poduzeću u Belfastu, Harland and Wolff, kojega je suvlasnik i direktor bio njegov ujak. Njih su dvojica dizajnirali Titanic i njegove sestrinske brodove Olympic i Britannic.

U trenutku porinuća Titanica 1911. imao je 38 godina. Uskoro je krenuo na putovanje koje se pokazalo sudbonosnim.

Nakon što je Titanic udario u ledenjak i počeo se puniti vodom, Andrews je, svjestan nadolazeće katastrofe, obilazio palube i poticao putnike na brži izlazak. Ostao je na brodu do kraja i s njime potonuo.

Za vrijeme projektiranja zalagao se za postavljanje većeg broja čamaca za spašavanje te za dizajn s dvostrukom oplatom i stoga ga se načelno ne smatra odgovornim za katastrofu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO U blizini olupine Titanika otkriveno do sad nezabilježeno otkriće!
Olupina Titanika nalazi se u dva dijela na dnu Sjevernog Atlantskog oceana, polako propadajući gotovo 4,000 metara ispod morske površine, ali tamo izgleda nije sama. Sonari su prije otprilike 26 godina otkrili da u ovom podvodnom području ima mnogo više od onoga što se prije mislilo. Pilot podmorni…
Unatoč upozorenju “Ledeni brijeg, ravno naprijed!” Titanik je bio osuđen na propast | | Morski HR
Višestruke pogreške kao i pogrešne procjene dovele su do potonuća ‘nepotopivog’ RMS Titanika prije 110 godina, samo nekoliko dana nakon njegovog prvog putovanja preko Atlantika. Samo tri dan
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.