2 min. čitanja

Prisjećanje na nastradale pomorce s broda Peltastis: "Grčki kapetan je podcijenio snagu bure"

Prisjećanje na nastradale pomorce s broda Peltastis: "Grčki kapetan je podcijenio snagu bure"
Foto: Petar Kopanica

ŠILO - Prije 56 godina između Šila i Klimna na otoku Krku potonuo je brod Peltastis. Predstavnici Ronilačkog kluba Čikavica iz Šila, predsjednik Ivan Petrović i tajnik Ivan Car te Petar Kopanica iz časopisa Krčki val, tradicionalno su spustili su u more vijenac, u spomen na osmoricu pomoraca koji su u toj noći smrtno stradali.

Za tu prigodu, Petar Kopanica izradio je vjenčić od lovorovog lišća, ukrašen maslinovim grančicama, kaduljom, ružmarinom i povezan zlatnom žicom. Opleten je zlatnom trakom i simbolom hrvatske trobojnice, a osam školjaka na njemu simbolizira osam nastradalih pomoraca, piše portal Otok Krk.

Ove godine zbog vremenskih neprilika, zbog jake bure vjenac je spušten u more s obale, poštujući upozorenje da se ne isplovljava na more.

U noći 7./ 8. siječnja 1968. godine, dogodila se jedna od najvećih morskih tragedija u ovom kraju. Kapetan broda nije poštovao upozorenje da ne isplovljava zbog orkanske bure i 7. siječnja u poslijepodnevnim satima isplovio je, nakrcan drvom, iz Jadranova prema Rijeci.

Grčki kapetan podcijenio je snagu bure koja je u noći počela puhati orkanskom snagom. Nisu pomogli ni brodski motori ni sidra bačena u smjeru bure kojima se brod uzaludno pokušavao zaštiti od zanošenja broda prema strmoj obali. Sidra su proklizala kroz muljevito tlo i u 3,50 sati 8. siječnja brod nošen burom potonuo je nakon što je udario u strmu obalu. Utopilo se sedam članova posade i kapetan Theodoros Belesis, a četvorica su preživjela havariju uz teške ozljede.

Brod Peltastis danas je u relativno dobrom stanju, leži na dubini od osam do 30 metara, te predstavlja atrakciju za ronioce.

Petar Kopanica

PROČITAJTE JOŠ:

Prije 55 godina grčki brod Peltastis kod otoka Krka sa sobom je u smrt povukao osam moreplovaca
ŠILO/KLIMNO - Točno prije 55 godina između Šila i Klimna potonuo je grčki brod Peltastis, povukavši za sobom osmoricu moreplovaca. U nedjelju, 8. siječnja 2023., točno u podne članovi Ronilačkog centra Neptun iz Šila uz potporu Turističke zajednice Općine Dobrinj tradicionalno će u more na mjestu potonuća broda spustiti
Osam školjaka za osam stradalih - 55 godina od potonuća broda Peltastis
U nedjelju će se na mjestu potonuća broda spustiti vjenčić s osam školjaka koje simboliziraju osmoricu stradalih moreplovaca. U nedjelju, 8. siječnja 2023., na dan kada je prije 55 godina između Šila i Klimna potonuo grčki brod Peltastis, u 12:00 sati članovi Ronilačkog centra Neptun iz Šila
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.