3 min. čitanja

Prije 55 godina grčki brod Peltastis kod otoka Krka sa sobom je u smrt povukao osam moreplovaca

Prije 55 godina grčki brod Peltastis kod otoka Krka sa sobom je u smrt povukao osam moreplovaca
Foto: Danijel Frka

ŠILO/KLIMNO - Točno prije 55 godina između Šila i Klimna potonuo je grčki brod Peltastis, povukavši za sobom osmoricu moreplovaca.

U nedjelju, 8. siječnja 2023., točno u podne članovi Ronilačkog centra Neptun iz Šila uz potporu Turističke zajednice Općine Dobrinj tradicionalno će u more na mjestu potonuća broda spustiti vjenčić u spomen na osmoricu u toj katastrofi smrtno stradalih moreplovaca.

- Okupljanje je u Ronilačkom centru Neptun u Šilu u 11,30 sati - kazali su nam iz ovog ronilačkog centra.

Petar Kopanica je za tu prigodu napravio vjenčić od lovorovog lišća, ukrašen maslinovim grančicama, kaduljom, ružmarinom i povezan zlatnom žicom. Opleten je hrvatskom trobojnicom i zlatnom trakom. Osam školjaka na njemu simbolizira osam nastradalih pomoraca.

Peltastis je sagrađen i porinut u more u brodogradilištu Kremer Sohn na sjeveru Njemačke krajem 1952. godine da bi početkom sljedeće 1953. godine bio predan svom naručitelju. To je bio omanji teretni brod od 874 tone koji je u početku nosio ime Alsterpark po nazivu njegove matične kompanije P/R Alsterpark iz Hamburga.

Bio je to motorni brod tek nešto duži od 60 metara, namijenjen obalnoj plovidbi. Nakon 14 godina službe, točnije 1967. godine brod mijenja vlasnika. Novi vlasnik postaje grčka kompanija CHR M. Sarlis & Co. iz Pireja koja mu mijenja ime u Peltastis. No brod nažalost nije dugo plovio u rukama svog novog vlasnika.

U noći 8. siječnja 1968. godine dogodila se jedna od najvećih morskih tragedija u ovome kraju. U 3 sata i 50 minuta brod Peltastis potonuo je otprilike na pola puta između Šila i Klimna te sa sobom povukao sedam članova posade i kapetana Theodorosa Belesisa.

Foto: Anton Žužić

Dan ranije, 7. siječnja u poslijepodnevnim satima brod je iz Jurjeva nakrcan drvom isplovio prema Rijeci. Kapetan Belesis oglušio se na upozorenje lučkog kapetana da ne isplovljava zbog jake bure. Nažalost, grčki kapetan potcijenio je snagu bure koja je u noći počela puhati orkanskom snagom.

Nisu pomogli ni brodski motori ni sidra bačena u smjeru bure kojima se brod uzaludno pokušavao zaštiti od zanošenja broda prema strmoj obali. Sidra su proklizala kroz muljevito tlo i u 3:50 sati brod nošen burom potonuo je nakon što je udario u strmu obalu. Utopilo se sedam članova posade i kapetan, a četvorica su preživjela havariju uz teške ozljede.

Foto: RC Neptun

Brod Peltastis danas je u relativno dobrom stanju, leži na dubini od osam do 30 metara, te predstavlja atrakciju za brojne ronioce. Pramac Peltastisa okrenut je prema obali otoka Krka. Brod leži skoro okomito na smjer obale. Vrh pramca nalazi se na dubini od 15 metara, dok je najdublji dio broda - vijak na dubini od 33 metra. Zbog male dubine, olupina je idealna za sve kategorije ronilaca. Iako su lovci na suvenire s broda odnijeli sve vrjednije predmete, brod je izuzetan radi svoje odlične očuvanosti.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Osam školjaka za osam stradalih - 55 godina od potonuća broda Peltastis
U nedjelju će se na mjestu potonuća broda spustiti vjenčić s osam školjaka koje simboliziraju osmoricu stradalih moreplovaca. U nedjelju, 8. siječnja 2023., na dan kada je prije 55 godina između Šila i Klimna potonuo grčki brod Peltastis, u 12:00 sati članovi Ronilačkog centra Neptun iz Š…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.