>
  2 min. čitanja

Primorsko-goranska županija nije upoznata s planovima da će zeleni amonijak za Europu stizati preko Omišlja

Primorsko-goranska županija nije upoznata s planovima da će zeleni amonijak za Europu stizati preko Omišlja
Foto: Dina Petrokemija, Fiuman.hr

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u ponedjeljak je rekao da je iznenađen te je iskazao nezadovoljstvo što Županiju nitko nije službeno upoznao s inicijativom za uvoz amonijaka, iz kojega bi se dobivao vodik, preko Omišlja na otoku Krku te što o tome doznaju iz novina.

- Malo sam iznenađen s ovom pričom o amonijaku na Krku i moram izraziti nezadovoljstvo što nas nitko nije službeno upoznao s tom inicijativom, s eventualnom situacijom, a tu je jako važna komunikacija jer je amonijak, koliko znam, otrov - kazao je.

Zbog toga, naglasio je, sve mora biti detaljno objašnjeno i u sigurnosnom aspektu izvedeno, ako dođe do toga na Krku bude uvozna luka za amonijak, tj. za vodik, koji bi se dobivao iz tog amonijaka.

- Malo je čudno da mi kao regionalna zajednica, a vjerujem i općina, čitamo iz novina što će se zbivati u našem okruženju, rekao je Komadina te je uputio "protestnu notu", kako prenosi HRT.

Dodao je da nisu protiv razvoja nego od investitora očekuju visoke standarde zaštite okoliša.

Stručnjak za energetiku Ivica Jakić za "Studio 4" komentirao je inicijativu za uvoz amonijaka preko Omišlja.

- Amonijak je izuzetno opasan i otrovan plin. Svaka koncentracija u moru ili vodi stvara opasnu atmosferu. Treba dobro razmisliti je li to rješenje - upozorio je Jakić.

Novi list u ponedjeljak piše da Europska unija želi razvijati suradnju s Brazilom u proizvodnju ekološkog vodika, pod naslovom Zeleni amonijak za Europu stizat će preko Dine i Omišlja.

Foto: Dina Petrokemija, Riportal

Nakon što je delegacija brazilske savezne države Piaui Prije nešto više od tjedan dana posjetila lokaciju nekadašnje Dine Petrokemije u Omišlju na otoku Krku gdje je najavljeno pokretanje Projekta Green Enegy Park Krk, odnosno opskrbnog lanca za uvoz zelenog amonijaka, koji će se koristiti za opskrbu hrvatskog i okolnih tržišta vodikom, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je prošlog tjedna novi paket sredstava za sufinanciranje proizvodnje i korištenja zelenog vodika, kao i potpisivanje sporazuma s brazilskom državom Piaui za proizvodnju amonijaka koji će se u Europu dobrim dijelom, kako je naglasila, uvoziti preko Krka, donosi Novi list.

Prema najavama iz brazilske tvrtke, na prostoru bivše Dine Petrokemije, koja je sada u vlasništvu tvrtke Adria Polymersa, trebao bi biti izgrađen terminal za uvoz i distribuciju amonijaka, odnosno vodika iz zemalja u kojima je proizvodnja energije jeftinija nego u Europi, pri čemu bi dobar dio dolazio iz brazilske države Piaui gdje je planirana "zelena" proizvodnja amonijaka, koji će u Europu dolaziti preko Omišlja, piše Novi list.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.