2 min. čitanja

Prije 31 godinu obranjen je Šibenik

Prije 31 godinu obranjen je Šibenik
Foto: Youtube / Screenshot

ŠIBENIK - Prije 31 godinu Šibenik je oslobođen od velikosrpskog agresora i spriječen je plan o presijecanju Hrvatske na dva dijela. Velika bitka vodila se na šibenskom mostu na kojem su snage JNA doživjele velik poraz.

Agresorskoj vojsci suprotstavili su se malobrojni i slabo naoružani pripadnici policije, 113. šibenske i 4. gardijske brigade.

NEISPRIČANA RATNA PRIČA Tajni diverzantski vod 28 godina čuvao tajnu obrane Šibenika s mora | | Morski HR
ŠIBENIK - Nećete ih vidjeti po braniteljskim prosvjedima, a nažalost ni u povijesnim udžbenicima. Nema ih na ni jednoj fotografiji, obljetnicama, misama ili stranačkim skupovima. Ne primaju čak ni

Neprijatelj je u napad krenuo iz dva smjera – preko Čiste Male, Gaćeleza i Zatona, te iz Drniša. Iz prvog smjera napada kninski korpus probio je prvu crtu obrane i zaustavio se na šibenskom mostu odakle mu je Šibenik bio na dlanu. Drugi dio korpusa doživio je težak poraz od strane hrvatskih branitelja u Pakovu Selu pa se u rasulu povukao prema Žitniću.

Idućih tjedan dana Šibenik je proživljavao pakao. Ipak na kraju je hrvatska vojska izvojevala pobjedu. Šibenska je bitka bila iznimno strateški važna, jer su se morali obraniti Šibenski most, grad Šibenik i položaji na Jadranskoj magistrali. Da je agresor zauzeo neke od tih lokacija, južna Hrvatska bila bi ispresijecana na par manjih ili većih džepova, čime bi došla u vrlo tešku situaciju za obranu.

U Šibeniku se danas prigodno obilježava Spomendan Rujanskoga rata i prvi put Dan hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

BITKA ZA ŠIBENIK - 31 godina od paklenog tjedna za Šibenčane i ključnog za Dalmaciju
ŠIBENIK - Bitka za Šibenik u Domovinskom ratu počela je na današnji dan prije 31 godina u 17.57 sati oglašavanjem znaka zračne opasnosti za grad Šibenik, a u 18.51 sati oglašena je zračna opasnost za cijelu tadašnju Općinu Šibenik. U poslijepodnevnim satima 9. kninski korpus JNA na čelu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.