2 min. čitanja

PRIJAVILA GA POSADA Kapetanu prijeti zatvorska i novčana kazna!

PRIJAVILA GA POSADA Kapetanu prijeti zatvorska i novčana kazna!
Foto: US Coast Guard

Kapetan tankera u vlasništvu UAE kompanije, priznao je krivnju jučer, 11. lipnja, za kršenje zakona o sprječavanju zagađenja. 

Kapetan, kojem će konačna presuda biti izrečena u rujnu, mogao bi se suočiti s zatvorskom kaznom i značajnim novčanim kaznama. Vlasnici i upravitelj broda zasebno su priznali krivnju uz predloženu kaznu od 2 milijuna dolara, piše The Maritime Executive.

Kazneni slučaj protiv kapetana i kompanije temeljen je na izvješću člana posade koji je dva tjedna prije nego što je brod stigao u New Orleans prijavio incident američkoj Obalnoj straži. Uz prijavu dostavljeni su i dokazi, uključujući fotografije i videozapise.

Prema Ministarstvu pravosuđa, kapetan Abdurrahman Korkmaz, 37-godišnji turski državljanin, priznao je krivnju po dvije točke optužnice, uključujući kršenje Zakona o sprječavanju zagađenja brodova i krivom postupanju. Korkmaz je suočen s maksimalnom kaznom od šest godina zatvora, uz kaznu do 250.000 dolara. Također se suočava s maksimalnom kaznom od pet godina zatvora, uz kaznu do 250.000 dolara, za optužbu krivog postupanja.

Korkmaz je bio kapetan "PS Dream", product tankera (51.233 dwt). PS Dream je stigao u New Orleans 26. siječnja 2023. i tijekom rutinske inspekcije, američka Obalna straža pregledala je brodske zapise. Inspekcija je prikazala određene nedostatke.

Korkmaz priznaje da je predao zapise Obalnoj straži znajući da u njima nedostaju informacije. Krivotvoreni dnevnici su namjeravali prikriti činjenicu da se od 11. siječnja posada nije pridržavala međunarodnih ugovora koji reguliraju zagađenje.

Menadžeri u dvije povezane tvrtke koje su upravljale brodovima "PS Dream", Prive Shipping i Prive Shipping Denizcilik Ticaret, priznali su krivnju te činjenicu da ih je Korkmaz obavijestio o prekršaju.

Predložena kazna od 2 milijuna dolara za obje tvrtke, uključuje 500.000 dolara koje će se uplatiti za organizaciju koja će financirati razne projekte zaštite morskog okoliša. Sud također ima ovlast dodijeliti do 500.000 dolara zviždačima zbog stjecanja dokaza koji su doveli do osude.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.