1 min. čitanja

Predstavljena karta kretanja meduza uz obalu Istre

Predstavljena karta kretanja meduza uz obalu Istre
Foto: IRB Centar za istraživanje mora Rovinj

IRB Centar za istraživanje mora iz Rovinja predstavio je kartu rasprostranjenosti meduza na Jadranu, koju su napravili na temelju dojava građana.

Rasprostranjenost želatinoznog planktona obuhvaća period od 1. do 8. srpnja ove godine, a Centar za istraživanje mora u tom je periodu primio 21 dojavu o pojavama meduza uz obalu. Iz Instituta naglašavaju da na više lokacija može prisutno više vrsta meduza, no da iste nisu prijavljene.

Foto: IRB Centar za istraživanje mora Rovinj/Facebook

Najviše dojava zaprimili su o komas meduzi (Chrysaora hysoscella) njih čak 16; četiri opažanja bila su vezana uz pojavu morskog oraha (Mnemiopsis leidyi) i samo jedno opažanje pripisano je uhatom klobuku (Aurelia sp.). Dva promatrača poslali su informacije s iste lokacije (kompas meduza), a samo dva promatrača izvijestila su o više od dvije vrste meduza na istoj lokaciji.

Iz Centra za istraživanje mora mole građane da im i dalje dojavljuju lokacije na kojima uoče meduze, i to na email tkogovs@irb.hr ili putem društvenih mreža @CIMrovinj (uz navođenje datuma, slike i lokacije).

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.